Maduro upozorava SAD: Poslao PVO sistem u odbranu iranskih tankera VIDEO

Venecuelanske vlasti uputile su na atlantsku obalu protivvazdušne raketne sisteme, spremajući se za dolazak pet iranskih tankera.

Izvor: RTS

Subota, 23.05.2020.

11:26

Maduro upozorava SAD: Poslao PVO sistem u odbranu iranskih tankera VIDEO
Getty Images/Spencer Platt

Uplovljavanje tankera očekuje u naredna 24 časa.

Oko milion i po barela nafte predmet je spora Karakasa i Teherana sa Vašingtonom, koji je obema vladama uveo sankcije.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro se sastao sa komandantima oružanih snaga, najavljujući vežbu protivvazdušnih snaga na obali Atlantskog okeana, nešto više od 24 časa pre nego što će se na horizontu pojaviti iranski tankeri.

Teheran i Karakas su oštro upozorili Sjedinjene Američke Države da će odgovoriti na bilo kakav pokušaj sprečavanja tankera da iskrcaju naftu u Venecueli. Administracija Donalda Trampa i Madurov rival Huan Gvaido tvrde da je tovar plaćen "krvavom zlatom".

"Svedoci smo vojnih vežbi na kojima se testiraju najprecizniji raketni sistemi za odbranu obale i mora... Testiramo ruski sistem Buk, apsolutno precizan... moćne rakete", rekao je Maduro.

Poslednjih sedmica, Amerikanci su pojačali mornaričke snage u Karipskom moru, navodeći da je to rezultat širenja akcija protiv narko-kartela.

Na oko 200 milja od obale Venecuele, iranske tankere će dočekati venecuelanski brodovi i ratno vazduhoplovstvo, najavio je ranije ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez

Iako je Vašington odbacio bilo kakvu vezu sa nedavnim iskrcavanjem tridesetak naoružanih osoba na venecuelansku obalu, odnosi dve države su već godinama na ivici konflikta, pre svega jer Vašington zdušno podržava paralelnu vladu Huana Gvaida.

Gvaido, koji je posle neuspešnog državnog udara ostao bez nekolicine savetnika, zatražio je da se isporuka nafte iz Irana zaustavi, tvrdeći da Maduro gorivo plaća "krvavim zlatom" iz rudnika na jugu države.

Lider venecuelanske opozicije je, takođe, rekao i da je u poslednjih nekoliko dana na aerodrom u Karakasu sletelo 17 iranskih aviona, napominjući da je, možda, na taj način dopremljeno oružje za režim Nikolasa Madura.

Istovremeno, Teheran je upozorio Amerikance da će snositi ozbiljne posledice ukoliko pokušaju da zaustave konvoj tankera koji plovi ka Venecueli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: