Mesić zbog četnika ne dolazi u SCG

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da namerava da odloži planiranu posetu Srbiji i Crnoj Gori.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2005.

14:35

Default images

Posle četničkog okupljanja na Ravnoj gori, koje je ove godine, prvi put, organizovala država, i sudelovanja nekih istaknutih predstavnika vlasti, predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra kako u postojećim okolnostima i u doglednoj budućnosti ne postoje uslovi za nastavljanje priprema za njegovu planiranu posetu Srbiji i Crnoj Gori, stoji, između ostalog, na Internet-sajtu predsednika Hrvatske.

"Savetnik za spoljnu politiku Predsednika Republike, g. Tomislav Jakić, izvestio je o tome ambasadora Srbije i Crne Gore u Zagrebu g. Milana Simurdića", kaže se u saopštenju predsednika Hrvatske. "Predsednik Mesić ostaje i dalje iskreno privržen punoj normalizaciji odnosa između svih država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, pa tako i između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore".

Predsednik Mesić dobio je neformalni poziv za posetu Srbiji prilikom svoje svečane inauguracije u februaru ove godine.

U međuvremenu, reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova SCG, saopštenjem u kom se navodi da "istorijske činjenice ne smeju biti prepreka najboljim odnosima SCG sa Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom".

"Okrenimo se budućnosti. Svoje odnose sa susedima nećemo uslovljavati time kako se oni postavljaju prema događajima iz prošlosti, pa isto očekujemo i od njih. Evropa je naš zajednički dom", navodi se u saopštenju.

Kritikuje i SPS

Sa ovogodišnjeg Ravnogorskog sabora
S druge strane, i Socijalistička partija Srbije protestuje zbog državnog učešća u organizovanju skupa na Ravnoj gori.

Socijalistička partija Srbije ocenjuje da je Srbija jedina zemlja u svetu koja, u godini obeležavanja 60. godišnjice pobede nad fašizmom, slavi i one koji su sarađivali s fašistima i od Hitlera dobijali gvozdene krstove i druga odlikovanja.

"Srbija, zahvaljujući volji desničarskih političkih stranaka, može istorijskom gumicom prepravljati istoriju, ali je ne sme izbrisati i zaboraviti jer je odavno poznato da je onaj ko zaboravlja svoju istoriju osuđen da je ponovo proživi", navodi SPS.

Juče je na Ravnoj gori održan tradicionalan skup, ove godine posvećen obeležavanju godišnjice ustanka Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod vođstvom generala Dragoljuba Mihailovića. Skup je prvi put održan pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i njenog Ministarstva za kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: