Nekvalitetne maske stigle u EU, povučen čitav kontingent

Evropska komisija obustavila je isporuku celog kontingenta nabavljenog za pomoć zemljama članicama u borbi protiv kovida 19.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.05.2020.

17:52

Nekvalitetne maske stigle u EU, povučen čitav kontingent
Foto: Getty/ al bello

To je učinjeno nakon što su vlasti Poljske i Holandije prijavile da su im iz Brisela isporučene zaštitne medicinske maske koje nisu u skladu sa evropskim standardima kvaliteta.

Evropska komisija je prošle nedelje najavila da je u 17 država članica i u Veliku Britaniju isporučila prvu turu od milion i po zaštitnih maski.

U Briselu navode da su maske nabavljene iz Kine, kupljene sredstvima EU i isporučene kroz EU Instrument za hitnu pomoć.

"Dobili smo prijavu od poljskih vlasti, a i Holandija je identifikovala slične probleme. Sve zemlje članice su pozvane da nas izveste o kvalitetu dobijenih maski, a odlučili smo da suspendujemo dalje isporuke", kaže portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

U Briselu je ranije objavljeno da je preko zajedničkog Instrumenta za hitnu pomoć nabavljeno 10 miliona zaštinih maski koje je trebalo u narednih šest nedelja podeliti najugroženijim regionima i državama članicama.

Evropska komisija naglašava da je kvaliet maski koje EU nabavlja za zdravstveni sektor od presudnog značaja, te navodi da će se sačekati iinfomacije iz ostalih zemalja članica koje su dobile prvu turu maski pre nego što se donese odluka o budućim koracima i mogućim zakonskim procedurama kako bi se nadoknadila šteta.

Članice koje su dobile neadekvatne maske treba da odluče šta će dalje sa njima da urade i da o tome obaveste Brisel, zaključuju u Komisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: