BK grupa prodata Austrijancima

U Beču je potpisan ugovor o prodaji "BK grupe" konzorcijumu privatnih investitora koje predvodi austrijski biznismen Martin Šlaf.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2005.

15:35

Default images

Kako se navodi u saopštenju "BK grupe", austrijski koncern je postao jedini vlasnik "BK grupe", većinskog vlasnika Mobtela. Za sada nije poznata cena po kojoj je prodata kompanija, kao ni ostali detalji navedene prodaje.

Saopšteno je i da je odluka da se "BK grupa" proda austrijskim investitorima bila motivisana "izuzetnim rezultatima koje je koncern iz Austrije već postigao u oblasti telekomunikacija u regionu jugoistočne Evrope".

Sam Bogoljub Karić izjavio je da ga prodaja "BK grupe" (Bogoljub Karić govori o prodaji "BK trejda", iako je saopšteno da je prodata "BK grupa", pa nije jasno da li se radi o njegovom lapsus) "čini spokojnim, jer će se na taj način obezbediti dalji razvoj Mobtela". "Potpisivanje ugovora i konačno predaja "BK Trejda" u ruke jedne moćne kompanije na jedan način mi daje olakšanje kao čoveku koji je učestvovao u gradnji te kompanije, jer ide u sigurne ruke poznate austrijske firme, koja se tim poslom bavi ne samo u Austriji već i skoro u svim državama zapadnog Balkana", kazao je Karić.

Podsetimo da je početkom marta "BK grupa" saopštila da je većinski deo u Mobtelu prodat ruskoj "Alfa grupi", dok su predstavnici te firme saopštavali da sa tim nisu imali veze. "BK grupa" je tada saopštila i da je predstavnik ruske kompanije Igor Cukanov u razgovoru sa premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrima Predragom Bubalom i  Velimirom Ilićem, uz prisustvo i ambasadora Rusije u SCG, "istakao rešenost ruske kompanije da svi sporovi BK trejda i PTT-a vezani za vlasništvo Mobtela budu rešeni u najkraćem mogućem roku".

Sa druge strane, krajem marta bečki "Prese" je pisao da austrijski investitori Martin Šlaf, Jozef Taus i Herbert Kordt žele da uđu u taj posao. "Pikanterija je u tome da se vlasnik 'Alfe' i Šlaf poznaju, pa se sumnja da bi ta dva biznismena mogla, od konkurenata, postati partneri u Srbiji", pisao je "Prese".

A vlasnički odnosi?

Ministar finansija Mlađan Dinkić za B92 kaže da je informacija o prodaji "BK grupe" vrlo konfuzna, jer nije ona akcionar u Mobtelu, već je to "BK trejd", tako da treba utvrditi šta je i da li je zaista prodato.

Prema njegovim rečima, niko u Vladi Srbije nema informacije o tome: "Karić može prodati svoju kompaniju u inostranstvu bilo kome, ali ne može udeo u Mobtelu bez saglasnsoti PTT-a. Takva saglasnost nije tražena, tako da i to treba videti šta je. Ono što je, međutim, nedvosmisleno jasno, mi smo to rekli i kada se spekulisalo oko navodne prodaje dela Mobtela ruskom partneru 'Alfi', da ne može niko postati vlasnik većinskog dela Mobtela koji je u rukama države bez javnog tendera. Dakle, Vlada, onoga časa kada bude imala pravnu mogućnost i kada sve bude bilo pravno čisto, neće prodavati svoj većinski paket nikako drugačije nego putem javnog tendera. I za Ruse i za Austrijance, za Nemce, za bilo koga drugog važi isto pravilo: ne mogu postati većinski vlasnik Mobtela bez javnog tendera", kazao je Dinkić.

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić nema nikakve dodatne informacije o prodaji Mobtela: "Ja ne znam šta je prodato, jer sam bio dobio vest kao i vi - da je prodato još odavno i bio je neki sastanak u Vladi, došli su novi kupci da se predstave. Međutim, od toga nije bilo ništa. Mi o privatnim kompanijama ne vodimo računa i ne možemo ih kontrolisati u procesu privatizacije, ali što se tiče državnog dela, objasio sam načelni put kako je donešena odluka na vladi i proceduru koja se nastavlja. Znači, Agencija za privatizaciju preduzima sve oko privatizacije Mobtela i oni su ti koji će ubuduće to voditi. Mi nemamo ništa".

Član nekadašnje radne grupe Vlade Srbije za utvrđivanje vlasničkih odnosa u Mobtelu Tihomir Živanović za B92 kaže da mu informacija o prodaji "BK grupe" Austrijancima, liči na onu o prodaji Mobtela Rusima. Prema njegovim rečima, nijedna ozbiljna firma u svetu neće ući u prljav posao i kupiti firmu koja ima neraščišćene vlasničke odnose. "Ko je siguran da je Bogoljub Karić prodao? Kome je prodao? Je l' vi to verujete? Ja ne verujem, ništa ne verujem. Pa i da pokaže ugovor koji je potpisao, to nema nikakvog pravnog osnova, ne može da prodaje nešto kada još nije utvrđeno koliko je njegovo vlasništvo. Ko zna ko je to."

Inače, spor o vlasničkom udelu države i "BK trejda" u kompaniji Mobtel vodi se pred arbitražom u Cirihu.

PTT: Ne odustajemo od nadoknade

Javno preduzeće PTT Srbija, koje je suvlasnik Mobtela, do sada nije obavešteno o prodaji "BK trejda", drugog suvlasnika te kompanije, izjavio je direktor Direkcije za stategiju i razvoj u PTT-u Željko Ivanji.

"Ukoliko je 'BK trejd' prodat, PTT će prihvatiti novog partnera u Mobtelu, ali će odmah zahtevati razrešenje dosadašnjeg rukovodstva Mobtela i formiranje potpuno nove kompanije", rekao je za Betu Ivanji. "Bez ozbira ko bude novi suvlasnik Mobtela, PTT neće odustati od zahteva da se okonča arbitražni spor i isplati sva šteta koju je to preduzeće imalo i zbog toga što je novac iz Mobtela odlazio na adrese lica povezanih sa "BK trejdom"", naglasio je Ivanji.

Mobilkom hoće ceo Mobtel?

Za sada nije jasno koje sve Karićeve firme se nalaze u okviru "BK grupe". Inače, konzorcijum koji predvodi Martin Šlaf 2002. godine, zajedno sa autrijskom bankom Bavag, kupio je bugarski Mobiltel, a dve godine kasnije prodao ga je za duplo veću sumu Telekomu Austrija. U vreme kada su ga kupili, 2002, isto kao u slučaju Mobtela, vlasnički odnosi nisu bili jasni.

Delegacija Telekoma Austrija doputovaće sutra u Beograd radi dogovora o kupovini državnog udela u kompaniji Mobtel Srbija, objavljeno je u austrijskim medijima. Prema pisanju tih medija, u Beču je juče potpisan ugovor o prodaji udela "BK grupe" u srpskom operateru mobilne telefonije Mobtel konzorcijumu privatnih invetitora, koje predvodi austrijski biznismen Martin Šlaf.

Delegacija namerava da sa srpskom vladom razgovara o preuzimanju ostatka od 49 odsto u Mobtelu, jer je, kako se ističe, u vlasništvu "BK grupe" 51 odsto kapitala Mobtela. Eksperti u Beču procenjuju da je vrednost čitavog Mobtela između 800 miliona i milijardu evra. Mobilkom je do sada u više navrata najavljivao da je spreman da plati četvorostruko do šestostruko od dobiti za potpuno preuzimanje Mobtela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: