Brisel ljut zbog odluke Ustavnog suda: Odobreno pokretanje procedure uvođenja sankcija Nemačkoj

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odobrila je pokretanje procedure uvođenja sankcija protiv Nemačke zbog kršenja evropskog zakonodavstva.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2020.

23:31

Brisel ljut zbog odluke Ustavnog suda: Odobreno pokretanje procedure uvođenja sankcija Nemačkoj
EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET / POOL

Fon der Lajenova je ranije najavila da je moguć pravni postupak protiv Nemačke.

Ona je, reagujući na presudu nemačkog Ustavnog suda, objasnila da je pravo EU nadređeno pravu nacionalnih država te da je postupak moguć upravo zbog "potkopavanja tog pravnog poretka", preneo je Jutarnji list.

"Evropska komisija potvrđuje tri temeljna načela: da je monetarna politika Unije stvar isključive nadležnosti; da pravo Unije ima prednost pred nacionalnim pravom i da su odluke Evropskog suda obavezujuće za sve nacionalne sudove“, kaže se u izjavi Ursule fon der Lajen, koja je objavljena u vrlo neobično vreme, u nedelju po podne.

Nemački Ustavni sud doveo je u pitanje prvenstvo najvišeg suda EU preispitujući stimulativni program Evropske centralne banke. To je bilo prvi put da je najviši nemački sud doneo odluku koja je u suprotnosti sa zaključcima Evropskog suda, koji je ranije utvrdio da je taj program otkupa obveznica u skladu sa evropskim pravom, prenosi Jutarnji list.

Najviši nemački sud mogao bi taj program otkupa državnih obveznica da proglasi nezakonitim prema nemačkom zakonodavstvu i delom protivnim nemačkom ustavu, ako ne dobije uverljivo objašnjenje od ECB.

Nemačka centralna banka Bundesbank mogla bi tako biti isključena iz tog programa.

Odluka nemačkog suda odnosi se na program masovnog otkupa državnih obveznica, obveznica državnih agencija, lokalnih jedinica i međunarodnih organizacija na sekundarnom tržištu.

Program koji je pokrenut 2015. i trajao je do 2018. omogućio je otkup državnih obveznica u iznosu od oko dve hiljade milijardi evra. Reč je o programu kvantitativnog popuštanja, koji je uveliko smanjio kamate, odnosno troškove zaduživanja i omogućio privredni rast nakon velike finansijske krize.

Sud EU, čije je sedište u Luksemburgu, ranije je utvrdio da je odluka ECB u skladu s evropskim propisima, a u petak je objavio da pokušaji nacionalnih sudova da ospore njegov primat ugrožavaju pravni poredak Unije, ne osvrćući se direktno na stav nemačkog suda, piše Jutarnji.hr.

Predsednica Komisije navodi da konačnu reč u tumačenju evropskog prava ima Sud EU u Luksemburgu, a ne nacionalni sudovi.

"Konačna reč o pravu EU uvek se donosi u Luksemburgu. Nigde drugo", ističe Ursula fon der Lajen.

Ona dodaje da će Komisija sada detaljno proučiti odluku nemačkog Ustavnog suda i da će razmotriti dalje korake, koji mogu uključivati i pokretanje postupka protiv Nemačke.

„Evropska unija je zajednica vrednosti i prava, koja se mora uvek podupirati i braniti. To nas drži zajedno. Za to se zauzimamo“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Odluka nemačkog Ustavnog suda naišla je na veliki odjek jer bi mogla dovesti u pitanje pravni temelj EU. Mnogi postavljaju pitanje ako nemački sud ne poštuje Sud EU, kako se onda ista stvar može tražiti od drugih zemalja članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: