Kako je Rohani poslao indirektno upozorenje

Iranski predsednik izjavio je da ukidanje sankcija uvedenih Iranu predstavlja "očigledno pravo" ove zemlje.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.05.2020.

13:17

Kako je Rohani poslao indirektno upozorenje

Indirektno je upozorio na moguće korake koje će Iran preduzeti u slučaju da se to ne desi, kao što bi Sjedinjene Države želele.

Primedbe Hasana Rohanija predstavljaju odgovor na pritiske SAD, koje su prošlog meseca najavile produženje sankcija Iranu na neodređeni period vremena, iako bi prema rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija to trebalo da se dogodi u oktobru.

Ovakav potez izazvao bi protivljenje Rusije, koja ne krije da želi da nastavi sa prodajom konvencionalnog oružja Teheranu, prenosi AP.

Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojena 2015. godine koja je podržala nuklearni dogovor između Teherana i svetskih sila predviđa da se sankcije nametnute Iranu ukinu pet godina nakon njenog usvajanja.

Predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz dogovora 2018. godine i uveo još strože sankcije Iranu. S obzirom na to da Međunarodna agencija za atomsku energiju tvrdi da Iran više ne poštuje nekoliko tačaka ovog dogovora, SAD smatraju da sankcije uvedene ovoj zemlji ne bi trebalo da budu ukinute.

Rohani je istakao da Iran neće prihvatiti kršenje odredbi rezolucije UN ni pod kakvim uslovima i da će dalje produženje sankcija dovesti do "ozbiljnih posledica i istorijskog kraha" za Zapad.

U slučaju da sankcije Iranu ipak ne budu ukinute, Rohani je najavio da će preduzeti korake slične onima koji su usledili nakon što su se SAD povukle iz sporazuma o nuklearnom naoružanju, kao što je prekoračenje ograničenja za naoružanje i ubrizgavanje gasa uranijuma u nuklearno postrojenje u zemlji.

Predsednik Irana je istakao da je program naoružanja ove zemlje uvek bio defanzivan, mada to nije dalje obrazlagao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: