"Stvarni broj zaraženih u Srbiji je 20 puta veći" VIDEO

Epidemiolog dr Zoran Radovanović istakao je da je zvanični broj zaraženih "beznačajan u odnosu na populaciju" i da je stvarni broj dvadesetak puta veći.

Izvor: B92

Petak, 01.05.2020.

14:31

Screenshot/TV Prva

"Međutim, i taj broj od 180.000 ili 200.000 čini oko tri odsto populacije", rekao je on i dodao da je problem što više od polovine zaraženih preleže koronavirus bez simptoma.

Radovanović je dodao da je podatak o 70.000 državljana Srbije važan za izgradnju kolektivnog imuniteta.

"Kolektivni imunitet se definiše kao procenat stanovnika koji je otporan prema određenom mikroorganizmu. Procenjuje se da 70 odsto stanovništa treba da bude otporno. Treba dostići taj nivo prokuženosti u populaciji, što je dosta teško", rekao je on.

Osvrnuo se i na termin "imunitet stada"

"Ta sintagma je rezultat antivaksera koji tvrde da nisu oni stado i stoka, što je potpuno besmisleno jer kolektivni imunitet se odnosi na ljude. Dostiže se na dva načina. Ili prirodnim prokužavanjem, odnosno dolaskom u kontakt sa mikroorganiznom, ili vakcinacijom", izjavio je Radovanović.

Epidemiolog kaže da deca mogu da obole od koronavirus, ali da je njihva klinička slika uglavnom blaga.

"Od početka je bilo jasno. Nemoguće je da deca budu prirodno otporna na bolest od koje drugi obolevaju. Deca imaju najčešće subklinički, odnosno neprimetni oblik bolesti. Zaražavaju se kao i ostali, ali kod njih to prođe neprimetno ili sa blagim sistemima. Izuzetno retko desi se da dete ima tešku kliničku sliku, ali je moguće", naglasio je on i dodao da deca mogu da šire virus.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: