320 Srba u celoj opštini Prizren

U opštini Prizren preostalo je samo 320 Srba, od oko deset hiljada koliko je u toj opštini živelo do juna 1999.

Izvor: Beta

Nedelja, 08.05.2005.

10:38

Default images

Kako je izjavio je novoizabrani službenik za povratak u Skupštini opštine Prizren Spasa Andrijević, u samom gradu, u kasarni i privatnim kućama živi 49 Srba, a ostali u selima Bogoševac (12), Drajćić (34), Gornje Selo (15), Mušnikovo (86), Planjane (10), Sredska (58), Novake (36), Smač (6) i Lokvica (1).

"Od ovog broja, oko 170, ili 60 odsto, čine povratnici. Ovih dana povratnici će se uselilti u obnovljene kuće u Smaču. Trenutno se radi na povratku u Donju Srbicu. Iz ovog, do rata nacionalno mešovitog sela, 23 srpske porodice izrazile su želju da se vrate na svoja imanja. Protiv povratka nemaju ništa ni njihove komšije Albanci s kojima smo do sada na ovu temu razgovarali tri puta", rekao je Andrijević.

Prema Andrijevićevim rečima, velika prepreka povratku jesu problemi u regulisanju statusa oduzete i uzurpirane imovine. Za šest godina je, kako je naveo, od oko tri hiljade oduzetih stanova, kuća i lokala Srbima vraćeno samo 35.

"I ja sam se pre dve godine vratio u rodne Novake. Ne možemo biti zadovoljni slobodom kretanja. U gradu se ne možemo svuda kretati kao ranije. U Novakama i Smaču imamo ograničeno kretanje. Na pojedinim njivama nismo bili skoro šest godina, a kamoli da ih obrađujemo", rekao je Andrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: