"Državljanin Srbije zaražen koronom u Najrobiju je dobro" VIDEO

Od početka pandemije najmanje problema bilo je u Africi. Nažalost, prema poslednjim informacijama i na tom kontinentu raste broj obolelih.

Izvor: B92, Prva

Nedelja, 12.04.2020.

12:34

Default images

Više od 12.000 osoba zaraženo je korona virusom, a preminulo je preko 600 ljudi.

Oboljevanje je zabeleženo u 52 od 54 afričke zemlje. Za sada, najviše slučajeva korona virusa evidentirano je u Južnoafričkoj Republici koja važi za jednu od najuređenijih zemalja na afričkom kontinentu.

Kako se Afrika bori sa korona virusom, koje mere prevencije se sprovode, da li se poštuju, kako žive državljani Srbije u ovim uslovima… Iz Najrobija, glavnog grada Kenije, za TV Prva govori ambasador Srbije u toj afričkoj državi, Dragan Županjevac.

Županjevac kaže da korona nije zaobišla ni Afriku, ali da su brojke bolje nego drugde delom i jer je "Afrika reagovala dosta brzo".

On objašnjava da je Kenija već posle prvog slučaja sredinom marta uvela mere samoizolacije pa policijski čas od 19h do 5h a onda 6. aprila i zabranu izlaska i ulaska u Najrobi.

"Trenutno imamo 191 slučaj, a očekivalo se da srednim aprila bude njih 5-10 hiljada", navodi Županjevac i kaže da postoji velika bojazan da je rezultat takav i jer se sprovodi ograničeno testiranje i da bi moglo da bude dosta više zaraženih.

"Ako bude širenja virusa na divlja naselja Najrobija u kojima žive stotine hilajda ljudi tada bi to moglo da bude dramatično jer Kenija nema zdravstveni sistem da se sa time suoči", dodaje on.

Županjevac kaže i da je jedan državljanin Srbije u Najrobiju bio pozitivan na koronavirus i dodaje da je on sada dobro i da se oporavio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: