Bojić za B92.net: Testirali smo sve na Institutu

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" dr Milovan Bojić kazao je da ta ustanova radi uprkos epidemiji koronavirusa.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2020.

19:53

Bojić za B92.net: Testirali smo sve na Institutu
Foto: Screenshot/TV KCN

Bojić je za B92.net napomenuo da pacijenti te ustanove ne mogu da čekaju na intervencije, te da je to jedina dežurna kardiohirurgija koja radi sve vreme.

"U takvim okolnostima mi smo pripremili sve mere predostrožnosti, operišemo najhitnija stanja. Imamo posebni konzilijum doktora koji procenjuju šta je to najneodložnijeg značaja. Ima stvari koje ne mogu da čekaju da prođe epidemija", napomenuo je on.

Prema Bojićevim rečima, ta intitucija mora zbrinuti sve infarkte kojih nije malo.

"U fazi kada je epidemija u samom piku, kada je velika cirkulacija virusa, džabe što mi preduzmemo sve mere predostrožnosti pri ulasku na kliniku. Pacijent ulazi bez simptoma, nema povišenu temperaturu, svi laboratorijski parametri su mu u granicama normale, rendgenski snimak pluća takođe, anketa epidemiološka urađena i verifikovana od strane epidemiologa iz mesta odakle dolazi i onda ga vi operišete, ali on četvrti dan od intervencije razvije temperaturu", pojašnjava Bojić.

U Institutu "Dedinje", do sada su zabeležena četiri slučaja pacijenata koji su oboleli od koronavirusa.

"Imali smo pacijenta kojem je izvanredno prošla kardiovaskularna intervencija, na brisu smo dobili negativan nalaz, ali nam se činilo da se kod njega razvija upala pluća. Na snimku smo videli da su njegova pluća praktično raznešena, a nalaz je bio negativan. Tog pacijenta smo hitno transportovali u korona bolnicu i danas smo dobili rezultate da je na drugom testiranju pozitivan", rekao je Bojić.

Kako je napomenuo, nekada je lakše raditi u covid bolnici, jer znate da su vam pacijenti zaraženi.

"Ono što smo mi apelovali je da i mi imamo iste skafandere, naočare i vizire kao i oni koji rade sa zaraženima, jer mi praktično radimo u prvoj liniji izloženi udaru cirkulacije toga virusa. Dobili smo to, verujemo da će snabdevanje i dalje dobro teći", kazao je Bojić.

Bojić je dodao da su danas testirani svi pacijenti na koronavirus, kao i svi zaposleni koji su imali komunikaciju sa zaraženim pacijentima, a sam Institut je dodatno dezinfikovan.

"Mi smo spremni za svaki scenario i imamo druge ekipe koje su spremne da rade, tako da "Dedinje" niakda neće stati i naši pacijenti ne treba da brinu", poručio je Bojić.

On je zamolio sve da poštuju pravila stroge izolacije i tako pomognu i sebi i lekarima.

"Molim ih da slušaju svoje lekare, da ne menjaju samoinicijativno svoju terapiju i da izdrže narednih 14 dana kada će epidemija biti u vrhuncu. Svakako ćemo raditi i za to vreme", kazao je Bojić.

Kako je naveo, u ovoj vanrednoj situaciji Institutu "Dedinje" je pripala uloga da svojim anesteziolozima opreme COVID bolnice.

"Naših četiri do šest anesteziologa učestvuje u aktivnostima bolnice "Dr Dragiša Mišović", u bolnici u Zemunu, a uskoro će biti i na Zvezdari. Dali smo pet i pripremili još pet respiratora, a nama je povereno da zbrinjavamo akutne infarkte za ceo Beograd i okolinu", rekao je on.

Bojić je napomenuo da kardiohirurzi "celog života rade u epidemiji, jer su kardiovaskularne bolesti ubice broj jedan".

"Po jedan Aranđelovac gubimo od kardiovaskularnih bolesti. Kad jednom sve ovo prođe neko će pitati šta je sa drugim bolestima. Mi smo tu i radimo kao brana da naši pacijenti budu sigurni", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: