CNN: Lideri željni moći pokušavaju da iskoriste pandemiju

Dok je koronavirus doveo svet do zastoja, pojedini svetski lideri videli su priliku da povećaju svoju moć, piše CNN.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2020.

13:40

CNN: Lideri željni moći pokušavaju da iskoriste pandemiju
Tanjug/Zoltan Mathe/MTI via AP

Mađarski parlament usvojio je zakon koji daje pravo predsedniku Viktoru Orbanu da vlada dekretima, neograničeno.

To mu daje ovlašćenja da kažnjava novinare ukoliko vlada veruje da im izveštavanje nije tačno i dozvoljava vlasti da kažnjava visokim penalima građane za kršenje zabrane izlaska. Takođe, sprečava bilo kakve izbore ili referendume dok je vanredno stanje na snazi.

Orbanov potez doveo je do reakcija iz EU, sa nekadašnjim premijerom Italije Mateom Renzijem, koji je išao dotle da predloži izbacivanje Mađarske iz EU ukoliko ne povuče mere. Naravno, nešto što je lakše reći nego učiniti.

Orbanov potez je možda najočiglednije grabljenje moći tokom pandemije. Ipak i drugi lideri videli su priliku da ugrabe još.

Na Filipinima predsednik Rodrigo Duterte, čovek koji hapsi svoje kritičare i hvali se da je lično ubio osumnjičene kriminalce dok je bio gradonačelnika Davaoa, sebi je dodao još ovlašćenja tokom krize.

Još više kontrole nad javnim službama.

Ranije je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu bio na udaru kritika nakon što je njegova vlada odobrila elektronsko praćenje pacijenata, tehnologijom koja se ranije koristila samo u borbi protiv terorizma.

Netanjahu, naravno, nije jedini lider koji prati svoje građane tokom krize. U Rusiji vlasti koriste tehnologiju prepoznavanja lica da bi uhvatili one koji krše karantin i samoizolaciju.

I od Južne Koreje do zapadne Evrope demokratski izabrane vlade koriste digitalne alatke da pronađu pacijente sa koronavirusom i nadgledaju koliko su se zaista građani povinovali merama socijalnog distancirana.

Sa takvim odlukama, koje su istog trenuka pokrenule strahovanja od prevelike vlasti lidera, takođe su se javila pitanja šta će dogoditi kada pandemija bude završena.
Tanjug/King Rodriguez, Malacanang Presidential Photographers Divisiion via AP
Postoji zabrinutost da će svet prihvatiti ovakve uslove života i građani otupeti na ono što je predstavljalo ekstremne i nesvakidašnje mere.

"Tokom kriza, prozor kroz koji vlasti mogu da izmaknu bez opoziva javnosti se širi", kaže Brajan Klas, profesor globalnih politika na Univerzitetskom koledžu London.

U nacijama sa jakim demokratskim tradicijama, vlade mogu bolje da budu obavezane na odgovornost institucionalnim proverama, koje obezbeđuju da moć i vanredne mere podležu proveri. To je malo teže u zemljama u kojima su demokratski principi podriveni, poput Mađarske.

"Problem u slabim sistemima kao što je Mađarska jeste da je Orban urušavao demokratiju dugo i želeće da učini da su nove mere nešto normalno... I možda će to i biti pozdravljeno jer dok su u krizi, ljudi traže lidera", ističe Klas.

Mada se nedavne odlike novih autoritarnih ličnosti čine ekstremne, većinom su legalne i proporcionalne izazovu koronavirusa. To stavlja lidere u jakim demokratijama u tešku poziiciju.

"Demokratski lideri moraju da izbegavaju kriitke akcija drugih lidera koje bi mogle da umanje značaj pandemije", kaže Nik Čizmen, profesor demokratije na Univerzitetu u Birmingemu. "Ali njihova tišina sada rizikuje da omogući autoritarnim vođama da iz svega izađu čisti u budućnosti."

Još gore, tokom pandemije ovi lideri mogu da uvedu ekstremne mere tokom vanrednog stanja u nacijama kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija, i učine da izgledaju normalnije.

"Zabrinjavajuće je što tokom krize ti lideri sa autoritarnim instinktom tvrde da jedino što rade jeste i ono što rade neke zemlje sa dugom demokratskom tradicijom", upozorava Čizmen.

CNN zaključuje da je važno i da Sjedunjene Države i njihovi demokratski saveznici pokažu primer koji je zaista važan. Kako SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Francuska izađu iz krize postaviće lestvicu za demokratske norme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: