Levit: Epidemija virusa u Italiji i Njujorku usporava

Ugledni naučnik sa Stanforda, dobitnik Nobelove nagrade Majkl Levit, kaže da epidemija koronavirusa u Italiji i Njujorku usporava.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.04.2020.

12:19

Levit: Epidemija virusa u Italiji i Njujorku usporava
Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

To su dva najpogođenija mesta na svetu, u kojima se nalazi 260.000 od ukupno 775.000 potvrđenih slučajeva zaraze.

Italija je postala epicentar zaraze nakon što je Kina zauzdala epidemiju, ali SAD su ubrzo preuzele ulogu najvećeg svetskog žarišta.

Najpogođenija je savezna država Njujork s više od 66.000 slučajeva - najviše od ijedne druge zemlje nakon Italije (101.739), Kine (81.470) i Španije (85.195).

Profesor Levit kaže da se u Italiji situacija poboljšava, a službeni brojevi, čini se, potkrepljuju tu tvrdnju.

Naime, u Italiji svaki dan ima između pet i šest hiljada novozaraženih u poslednjih deset dana.

Situacija u Njujorku je nešto nesigurnija, jer je dnevni rast novozaraženih u poslednja tri dana 7.000, a pre toga rast je bio još snažniji.

Ova sedmica će biti presudna i otkriće hoće li se epidemija nastaviti.

Levit je za BBC Radio 4 rekao da je “situacija u gradu Njujorku, oko kojeg su svi toliko uznemireni, malo po malo okreće", preneo je zagrebački Jutarnji list.

"Ključni trenutak je prošao i kamion zvan covid-19 koji je jurio prema Njujorku više ne ubrzava već koči, što znači da se stanje popravlja”, kazao je Levit.

Dodao je i da nema dovoljno podataka za Veliku Britaniju, jer ima previše odvojenih žarišta, ali da se stanje u Italiji i u Švajcarskoj popravlja.

“Uskoro će stići vesti o smirivanju stanja u Italiji, takođe i Švajcarskoj. Nadamo se, nismo još sigurni, da se i Španija priključila izabranoj grupi zemalja u kojima se stanje smiruje”, kaže Levit.

Čini se da statistika potkrepljuje ove Levitove reči.

U nedelju 29. marta virus je dijagnostikovan kod manje ljudi nego sedam dana ranije - 5.974 u odnosu na 5.986 21.

Između ta dva datuma, broj dnevnih novih slučajeva kretao se između 4.789 i 6.667, što pokazuje stalan porast pozitivnih testova.

U isto vreme, u Njujorku se broj dnevnih slučajeva udvostručio od 3.111 do 7.195. Ali u poslednja tri dana broj novih slučajeva je bio nešto iznad 7.000, što znači da bi se još mogao povećavati pre nego što se stabilizuje.

I Italija I Njujork su duboko uzdrmani epidemijom koronavirusa. Bolnice na severu Italije, pogotovo u regiji Lombardija i njenom glavnom gradu Milanu, preplavljene su pacijentima kojima su potrebni respiratori i intenzivna nega, a kapaciteta nema dovoljno.

Fotografije koje pristižu iz Njujorka prikazuju mrtva tela u vrećama koja su utovarena u kamion i čekaju prebacivanje u priručnu mrtvačnicu koja je organizovana u Central parku.

Profesor Levit dospeo je na naslovne strane novina kad je rekao da su predviđanja virologa o uticaj epidemije preuveličana.

Kazao je da će mere socijalnog distanciranja i izolacije, koje su uvedene širom sveta, dati rezultate u obuzdavanju širenja bolesti.

“Ono što treba je da kontrolišemo paniku i biće dobro”, rekao je Levit prošle sedmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: