Severna Makedonija koristi mehanizme NATO u borbi protiv epidemije

Mehanizme NATO-a u borbi protiv epidemije koronavirusa koristi i Severna Makedonija, koja je 27. marta zvanično postala članica Severnoatlantskog saveza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2020.

15:16

Severna Makedonija koristi mehanizme NATO u borbi protiv epidemije
Ilusttracija: Deposit photos/mbangemann

NATO je saopštio da Severna Makedonija koristi Komandni sistem za incidente sledeće generacije (NICS) za koordinaciju odgovora na krizu izazvanu koronavirusom.

"Sistem omogućava svim institucijama Severne Makedonije, kao i organizacijama kao što je Crveni krst, da komuniciraju i koordinišu svoje aktivnosti što je moguće efikasnije", navodi se u saopštenju.

NICS takođe pruža javnosti vesti o pandemiji, savete i informacije s kim treba stupiti u kontakt u vezi sa pitanjima o hrani i lekovima.

Makedonska zastava danas se istovremeno podiže u sedištu NATO u Briselu i u komandi Savezničkih snaga u Norfloku u američkoj državi Virdžiniji.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je 27. marta sa ambasadorkom SAD u Skoplju Kejt Meri Berns video-vezom "prisustvovao" deponovanju Instrumenta za pristupanje Severne Makedonije Severnoatlantskom dogovoru.

Taj dokument je u Stejt departmentu deponovan preko ambasade Severne Makedonije u Vašingtonu.

"Sa ambasadorkom SAD sam bio svedok poslednjeg koraka na našem putu u NATO, koji je započeo 1993. Put od 23 godine je završen sada, pre nekoliko sekundi i mi smo praktično od ovog trenutka 30. članica NATO", rekao je Dimitrov u onlajn izjavi.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu.

"Imaću čast da 2. aprila budem prvi predstavnik Severne Makedonije na nivou ministara na ministarskom sastanku NATO koji će biti održan video-konferencijom", rekao je Dimitrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: