Ateisti Srbije: Kazniti sve sveštenike koji izlažu građane riziku, posebno episkopa Irineja

Udruženje Ateisti Srbije zatražilo je kazne za sve sveštenike SPC koji zbog verskih obreda izlažu građane zdravstvenom riziku u vreme pandemije kovid-19.

Izvor: Beta

Nedelja, 29.03.2020.

20:10

Ateisti Srbije: Kazniti sve sveštenike koji izlažu građane riziku, posebno episkopa Irineja
Ilustracija: Deposite/Eillen_1981

"Od državnih organa očekujemo da prestanu pod hitno da narodu prete kaznama i mučnom smrću, a čelnicima SPC samo preporučuju da odustanu od ovog divljaštva i primitivizma. Očekujemo da propise koji važe u vremenu pandemije strogo i direktno primenjuju na od razuma, zakona i morala odmetnuti vrh SPC, osobito na Mirka Bulovića, portparola ove verske zajednice i episkopa bačkog (Irineja)", naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Optužili su eoiskopa Irineja i da "laže" o tradiciji verskog obreda pričešća i ocenili da je sve što on radi u vreme pandemije "sramotno, opasno i umobolno".

"Obuzdajte Bulovića! Primenite propise i zakone, zaštitite narod, vernike i sve nas ostale. Okončajte ovo bezumlje", poručili su Ateisti Srbije.

Dodali su da je Irinej osoba koja je od ranije poznata po "teranju dece, učesnika Zmajevih dečjih igara iz blizine porte njegove crkve i po proklinjanju učesnika Kobasicijade".

"Dakle, evidentno mizantropna osoba, koja ne može davati savete u vremenu pandemije. Takva osoba nema ljudski i moralni kapacitet da odredjuje šta je ispravno a šta nije, a nema ni zakonsko pravo da navodi naivne na širenje zaraze koja nas sve podjednako ugrožava", ocenili su Atenisti Srbije.

Zahvalili su "racionalnim i pribranim" sveštenicima i episkopima SPC-a, koji su odustali od zdravstveno rizičnih verskih obreda i koji pozivaju vernike da se u ovo vreme suzdrže od obreda koji je evidentno opasan.

"Smatramo da je kompletan čin ‘tradicionalne’ pričesti, u kojoj veliki broj ljudi liže istu čašu i istu kašičicu, a sve podsticano od strane vrha SPC-a, jedan od najjezivijih zločina prema sopstvenim vernicima i sopstvenom narodu. Samo potpuni neljudi, moralne nakaze i čudovišta, mogu insistirati na praksi koja sasvim izvesno i očigledno uvećava rizike", ocenjuje se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, radi se o "namernom i svesnom" širenju pandemije, dok istovremeno sveštenici poput episkopa Irineja tvrde da su svi oni koji to kritikuju "anticrkveni" i "antisrpski" elementi.

"Jedino anticrkveno i antisrpsko je podsticanje rizičnog ponašanja i potencijalno širenje pandemije medju vernicima i ostalim gradjanima. Koronavirus napada i ubija sve, ne diskriminišući po veri ili naciji", naveli su Ateisti Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: