Troje mrtvih u Srbiji za 24 časa; "Potrebna čelična disciplina" VIDEO

Još jedna osoba preminula je od koronavirusa u Srbiji, saopštila je dr Verica Jovanović na konferenciji za medije.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2020.

13:18

Troje mrtvih u Srbiji za 24 časa;

Osoba je imala 48 godina i ležala je u KBC Dragiša Mišović u Beogradu. U Srbiji u jednom danu preminule su tri osobe, a ukupno je sedam žrtava koronavirusa.

"Očekujemo da će ova nedelje biti teška, kao i sledeća, doći će do porasta obolelih, a doći će i do većeg broja umrlih, to treba znati", rekao je epidemolog Branislav Tiodorović.

"Moramo da shvatimo da, ako se ne pridržavamo onoga što je propisano, svako na svom radnom mestu mora da koristi zaštitnu opremu i mora da bude svestan da time što to ne radi, ugrožava sebe, a i druge", naglasio je Tiodorović.

On je posebno naglasio da svi koji dođu iz inostranstva moraju, i ako su potpuno zdravi, da idu u karantin.

"Apelujem na građane i na političare, ostavimo sada stvari koje nisu u vezi sa virusom", rekao je epidemiolog Tiodorović i naglasio da to nije politička izjava već apel. Doktorka Verica Jovanović rekla je da je trenutno u Beogradu 177, u Kolubarskom okrugu 42 i u Nišu 40 zaraženih.

Ona je dodala da nema nikakvih tajni u vezi sa slučajevima, ali da je potrebno strpljenje da se svi podaci obrade, jer se menjaju iz sata u sat. Takođe, ona je ponovo zamolila starije od 65 godina da ne izlaze iz domova.

"Zahvalila bih se svim kolegama koji rade u svim službama zdravstvenog sistema. Ovaj problem nije samo zdravstveni, problem je u čitavom svetu. Posebno se zahvaljujem službi hitne medicinske pomoći, jer brzo reaguje u svakom trenutku", rekla je Jovanovićeva.

Epidemiološke službe dežuraju 24 sata.

Doktorka Jovanović rekla je da postoje planovi da se pojačaju mere u mestima koja su kritična. "Pratimo situaciju, kada bude doneta odluka bićete obavešteni."

"Naš zdravstveni sistem je predvideo gde će biti smeštena deca koja imaju covid-19. U Beogradu to je pedijatrijski deo bolnice Dragiša Mišović", rekao je dr Goran Stevanović.

On je posebno naglasio da Sajam nije kolektivni smeštaj, već privremena bolnica za pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

Doktorka Verica Jovanović govorila je o dolascima u medicinske ustanove tokom trajanja epidemije.

"Svako okupljanje u redovima i čekanjima na dijagnoze zbog mera u celoj državi nije opravdano. Ali dijagnostika koje su potrebne ostaju aktuelne. Preporuka je da se lekari prethodno pozovu telefonom kako bi se ustanovilo da li je dolazak u ustanovu neophodan"..

Posebno je govorila o radu stomatologa.

"Sve intervencije koje nisu hitne treba odložiti za kasnije. Ukoliko je nešto hitno, kao što su zapaljenski procesi, suzbijanje bola, naravno da bi trebalo obaviti ali uz primenu zdravstvenih sredstava", rekla je dr Jovanović. "Struka ne daje poslednju reč, nego prvu. Uvek se napravi iscrpna analiza i onda se predlože mere. Postoji redosled poštovanja odluka, a onaj ko predstavlja državu prenosi ono što su zajedno doneli struka i država", rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

"Znamo šta se dešava u svetu, znamo šta se dešava kod nas, imamo prognoze i na osnovu toga se donose mere. Nama trenutno nije potrebno pravljenje karantina od celog grada", rekao je Tiodorović.

"Kada se sve ovo završi, može se diskutovati o tome da li smo sve radili na najbolji mogući način", dodao je on.

Dr Verica Jovanović naglasila je da ne treba koristiti antibiotike na svoju ruku.

"Preporučujem da se dezinfekcija u prostoru radi mnogo češće. Trebalo bi često čistiti zajedničke prostorije. Redovnu terapiju, ukoliko je građani imaju, treba najnormalnije koristiti. Nikako ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku", rekla je dr Jovanović.

"Što se tiče situacije na KiM, ona je stabilna. Ne bih govorila o brojevima, svi su smešteni u bolničkim centrima."

"U Srbiji je trenutno 25 osoba na respiratorima, ali taj broj stalno varira", dodala je doktorka.

Kada je u pitanju prosek godina kod smrtnih slučajeva dr Goran Stevanović rekao je da još ne može da se govori o statistici.

"Ovo su još uvek mali brojevi, ne možemo da imamo statistiku uzrasta, a da to bude validno. Nadam se da nećemo doći do cifara koje će biti validne za statistiku. Činjenica je da je većina njih mlađe starosne dobi, ali se svi oni mogu povezati sa tim da su bili u inostranstvu ili u kontaktu sa nekim", rekao je Stavanović.

"Tehnikom potpunijeg ispitivanja svih mogućih zaraženih uspećemo da sklonimo potencijalne ljude koji su kliconoše“, naglasio je epidemiolog Branimir Tiodorović.

Svi stručnjaci koji su govorili na konferenciji apelovali su na građane da se pridržavaju propisanih pravila kako bismo zajedno prevazišli trenutnu situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: