"Neka niko ne pomišlja da proverava borbenu gotovost Vojske Srbije"

Vojska će i dalje obavljati svoju primarnu funkciju, bez obzira na dodatne zadatke u vanrednom stanju, naglasio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2020.

20:48

Printskrin/TV B92

Vulin je u emsiji Fokus na TV B92 govoreći o NATO bombardovanju i vanrednom stanju zbog koronavirusa zaključio da je malo dobrih događaja u Srbiji bilo u martu.

"Težak je mesec, teška su vremena. Bez obzira koliko je VS rastrzana i ima mnogo više posla, mi ne zaboravljamo primarnu ulogu,a to je zaštita suverentita naše zemlje. Neka niko ne pomišlja da proverava borbenu gotovost VS. Dobro znamo šta se dešava u našem okruženju", istakao je Vulin.

O slanju namirnica u susedne zemlje i tumačenjima da Srbija vodi neku vrstu hibridnog rata istakao je da ne možemo da dopustimo da naši sunarodnici gladuju i odabacio takve kvalifikacije.

"Lako nije, ali mi smo vojska. Vojska se pravi za ovakva stanja, kada je teško. Vojnik ne pita da li je teško. Teško je što se sada boriš sa neprijateljem kojeg ne vidiš, ali nijedan vam to neće reći", kazao je Vulin.

On je istakao VS tokom vanrednog stanja ne prekoračuje ovlašćenja, već preuzima odgovornost tamo gde su nadležni organi naložili.

"Vojska i policija i inače dobro sarađuju, mi smo na istom zadatku. MUP, BIA, kada se govori o nekom rivalstvu, toga nema. Možda je toga bilo kada su ih vodili ljudi koji su mislili da su važniji od države i od sistema."

Još jednom je pohvalio saradnju i pomoć Kine Srbiji.

"Kina se ponaša partnerski. To je neobično ponašanje zajednu veliku silu. Kina je pokazala da vrednosti o solidarnosti ne važe za EU, sve zemlje su se zatvorile. Da smo u srednjem veku nazvali bismo to drumskom pljačkom (preuzimanje maski namenjenih za Italiju u Češkoj za sopstvene potrebe). I ovo je svet vrhunske sebičnosti i onda vidite jednu Kinu koja da sve od sebe da pomogne Srbiji. U budućnosti ovo će proći i naravno da ćemo i mi našu spoljnu politiku na prvom mestu, važnom mestu, vodiće se računa o tome kako se neko ponašao prema nama. Vučiću stalno zameraju kada govori onako kako Srbin treba, ponosno i istinu. Rekao je istinu o organizacijama, i kako se prema nama ponašala EU i Kina. Vučić je za ove dve nedelje obezbedio više respiratora nego vladari za prethodnih 12 godina", rekao je Vulin i dodao:

"Kineski lekar nam je rekao da njegovo dete nije napustilo stan tri meseca. Zato je zdrav i on i dete i došao je kod nas. Nije kada je prošla epidemija uzeo sina za ruku i izveo napolje, nego došao u Srbiju. Nećemo mi to zaboraviti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: