SPC o pričešću istom kašičicom u vreme koronavirusa: Stvar crkve, država ne može da se meša

SPC je saopštila danas da nije prekršila obavezujuće instrukcije državnih vlasti pričešćem vernika iz iste čaše.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.03.2020.

19:13

SPC o pričešću istom kašičicom u vreme koronavirusa: Stvar crkve, država ne može da se meša
Ilustracija: Deposit/Eillen_1981

Nije prekršila, s obzirom na to da se "država ne bavi niti može da se bavi sadržajem i načinom vršenja svete Liturgije i drugih crkvenih bogosluženja".

U saopštenju SPC ističe se da je to isključivo stvar internog ili autonomnog crkvenog poretka i zakonodavstva, koje država prihvata kao validno, legitimno i legalno u javno-pravnoj sferi.

SPC dodaje da se "niko, uostalom, ne pričešćuje prinudno već dobrovoljno".

"Nerazumno je i krajnje zlonamerno očekivanje onih koji niti dolaze u crkvu niti se pričešćuju da će sama Crkva uskratiti svojim vernicima ono što je za nju i za njih najvažnije i najsvetije - sveto Pričešće", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je liturgija u trećoj nedelji Velikog posta u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služena uz poštovanje svih instrukcija predviđenih za zaštitu od virusa kovid-19, odnosno da u hramu nema više od pet osoba, a da su vernici ispred i oko hrama na propisanoj udaljenosti.

"Pojavili su se, međutim, nezvani gosti iz poznatih anticrkvenih i antisrpskih krugova da bi u rezultatu njihovi i njima skloni mediji krenuli u orkestriranu klevetničku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve", stoji u saopštenju.

SPC je ponovo apelovala na sve vernike da dosledno i odgovorno primenjuju "sve mere propisane za ovaj teški period".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: