"Predsednik Vučić rekao istinu o EU - ona je bajka na papiru"

Kriza nastala planetarnim širenjem novog virusa Covid-19 ponovo je pokazala slabost EU i njenih institucija, ocenjuje u najnovijoj analizi institut IFIMES.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.03.2020.

12:17

Foto: Getty Carl Court Staff

U analizi piše da je veliku istinu o tome rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je EU nazvao "bajkom na papiru" i označio Kinu kao "jedinu koja može da pomogne Srbiji" i kao državu u koju se, u trenutku krize, polažu najveće nade

Analitičari ovog Međunarodnog instituta za bliskoistočne I evropske studije, u Ljubljani, podsećaju da je Vučić prilikom prvog slučaja korona virusa u Srbiji poručio da "ne postoji velika međunarodna, niti evropska solidarnost".

Čelnici EU, smatraju analitičari IFIMES, mogli su brže i odlučnije da deluju da bi ublažili negativne posledice krize Covid-19 i da aktiviraju evropski krizni mehanizam ESM, koji je nastao u vreme krize evra, dok se zvanični Berlin tome još uvek protivi.

"Ključna uloga evropske politike morala bi biti solidarno zaustavljanje negativne spirale toka odvijanja događaja i kriza te smanjivanje neizvesnosti", konstatuju analitičari IFIMES-a I ističu da se dešava upravo suprotno.

Otuda su, kažu, pažnju međunarodne javnosti na taj problem skrenule izjave srpskog predsednika Vučića, koji je je jedan od lidera sa Zapadnog Balkana koji "ne gaji podanički odnos prema EU i koje su preneli brojni mediji širom sveta, a odnose se na evropsku solidarnost i pomoć u kriznim situacijama".

"Pojava Covid-19 ponovno je otkrila nedostatke upravljanja krizom EU i njenih institucija što posebno osećaju države Zapadnog Balkana, kojima EU često neopravdano spočitava, da se približavaju Rusiji, Kini ili Turskoj, dok sama EU uglavnom gradi odnosno ima ''maćehinski'' odnos prema državama Zapadnog Balkana", ukazuju IFIMES-ovi analitičari..

Ističu da je postojeća kriza pokazala da su se EU i pojedine države članice više bavile time kako će državama kandidatima za članstvo u EU zakomplikovati pregovarački proces i/ili ga odugovlačiti ili čak ne dozvoliti početak pregovora za članstvo u EU, što, smatraju, nije bio pametan potez odnosno predstavljalo je političko slepilo EU.

Navode I da je postojeća kriza prouzrokovana pojavom virusa Covid-19 novi test za EU i njene čelnike, koji nisu pronašli vizionarska rešenja ni za prethodne krize, a postojeća kriza je globalna i traži odgovarajuće odgovore na pitanje uloge EU među samim zemljama članicama EU i njeno repozicioniranje u svetskim okvirima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: