SAD uspešno testirale hipersoničnu raketu, sledeće - udar na terenu VIDEO

Vojska SAD je saopštila da je uspešno testirala prototip hipersonične rakete i da se nada da će moći da je rasporedi u svojim jedinicama u narednih 5 godina.

Izvor: Beta

Petak, 20.03.2020.

20:35

Default images

"Ministarstvo odbrane je 19. marta oko 22.30 po lokalnom vremenu uspešno testiralo hipersoničnu napravu tokom probnog testa izvedenog iz centra na Havajima", precizira se u saopštenju Pentagona.

Prototip rakete je leteo hipersoničnom brzinom pet puta većom od brzine zvuka, i dostigao je cilj, dodaje se u saopštenju.

Viceadmiral Džon Volf, zadužen za razvoj novog oružja, rekao je da je američka vojska spremna na sledeću fazu, odnosno na hipersonični udar na terenu.

Hipersonične rakete se kreću mnogo brže od balističkih raketa s nuklearnim punjenjem, a još brže od krstarećih raketa. One mogu da dostignu različite visine i da manevrišu kako bi izbegle antiraketnu odbranu.

Rusija je u decembru saopštila da je u svojim vojnim jedinicama rasporedila svoju prvu hipersoničnu raketu "Avangard". Ta raketa je navodno testirana pri brzini od 33.000 kilometara na čas, rekli su ruski zvaničnici.

Kina takodje ulaže u takve nove rakete, pa je hipersonična raketa DF-17 prikazana na vojnoj paradi u oktobru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: