Miloševiću visok pritisak

Suđenje bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću biće nastavljeno u ponedeljak, 25. aprila.

Izvor: Beta

Sreda, 20.04.2005.

11:39

Default images

Uslov za nastavak je povljan izveštaj lekara o njegovom zdravstvenom stanju, koji sudije treba da dobiju u petak, 23. aprila. Predsedavajući sudija Patrik Robinson na kraju današnjeg zasedanja pitao je Miloševićevog postavljenog branioca Stivena Keja da li na raspolaganju ima svedoka čijim bi ispitivanjem mogao nastaviti Miloševićevu odbranu i u njegovom odsustvu.

Kej je odgovorio negativno, naglašavajući da bi sudije morale razmotriti da li je dopušteno nastavljati suđenje bez prisustva Miloševića.

Nasuprot njemu, tužilac Džefri Najs rekao je da "proces treba nastaviti kao da Kej vodi odbranu, u skladu sa prethodnom odlukom žalbenog veća", jer je "za Tužilaštvo od vitalnog značaja da se suđenje na vreme završi".

Protiveći se tom predlogu, Kej je pozvao sudsko veće da ne dopusti da ga tužilac Najs uvuče u "tešku grešku", budući da bi nastavak suđenja bez optuženog bio isto što i suđenje u odsustvu protivno međunarodnim konvencijama i Statutu Tribunala.

Optužen i svedok

Svedok odbrane Kosta Bulatović, koji je odbio da svedoči u odsustvu optuženog, biće optužen zbog nepoštovanja suda.

Bulatović je u utorak pred sudom odbio da svedoči bez prisustva Miloševića. "Ja sam došao na vaš poziv, da svedočim mom predsedniku države Slobodanu Miloševiću. Milošević ovde nije, ja sam svedok Miloševiću, a ne nekom drugom. Bez njegovog prisustva ne bih mogao da govorim, niti da bilo kakav razgovor da obavljam", rekao je Bulatović.

Drago Nikolić kazao da nije kriv

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Drago Nikolić izjavio je danas pred Haškim tribunalom da nije kriv za genocid i druge zločine nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995.

"Nisam kriv", rekao je Nikolić, pošto mu je sudija Liu Daćun iz Kine pročitao svaku od šest tačaka optužnice koje ga terete za genocid ili saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubistva, progon za rasnoj, verskoj i političkoj osnovi i prisilno premeštanje stanovništva Srebrenice u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je tada bila pod zaštitom UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: