EU: To je prvi korak

Evropska unija pozdravlja najavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Kosovo delimično i uslovno ukine takse na robu iz Srbije i BiH

Izvor: Tanjug

Petak, 28.02.2020.

09:29

EU: To je prvi korak
Ilustracija: Getty images/Adam Berry

EU je ocenila da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti poverenje.

Dodaje se da "Srbija i Kosovo moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obe strane".

"Visoki predstavnik Dzozep Borel spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu", navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polu mere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o delimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije

"Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku - i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u Beloj kući", napisao je Grenel na Tviteru.

Pročitajte još:

Kurti: Ukidamo takse od 15. marta

"Neverovatan istorijski uspeh"

Haradinaj o "Aljbinu prevarantu": Predao se Srbiji. Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo

Šamar od Amerike: "Kurti pravi ozbiljnu grešku, SAD ne podržavaju njegove polumere o taksama"

"Odluka Kurtija pokazatelj moći SAD"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: