"Ne pozivam na rat, oni u Sarajevu žele da se uruši Srbija"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da ne poziva na rat, sukobe i secesiju Republike Srpske (RS), ali da ima razgovora o tome.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2020.

13:02

EPA-EFE/ Szilard Koszticsak

"Teški verbalni sukobi neće ugroziti mir. Ni u jednoj svojoj izjavi nikada se nisam pozvao na oružani sukob. Ne pozivamo na rat, na sukobe, secesije nema u dokumentima RS, ali o tome naravno ima razgovora", kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je njegov cilj da se RS vrate njene nadležnosti, da se BiH vrati na izvorni Dejton, "bez obzira što neki međunarodni moćnici tvrde da to nije moguće".

Srpski član Predsedništva je ocenio da je BiH "propala država, koja može preživeti jedino ako se vrati izvorom Dejtonu, u kome će biti dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda".

"Razmatraćemo i druge mere. Nakon što je juče podržana inicijativa o smeni aktuelnog Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) sa Milanom Tegeltijom na čelu, logična reakcija je da RS povuče svoju saglasnost u vezi sa postojanjem VSTS", kazao je Dodik.

On je rekao i da Narodna skupština RS neće povući nijedan od zaključaka u vezi sa Ustavnim sudom BiH, dodavši da je plan "muslimanske politike" i dela međunarodne zajednice da se kroz institucije BiH, odnosno putem odluka Ustavnog suda BiH, ruši Dejtonski sporazum.

Dodao je da zvaničnici RS neće podleći međunarodnim pritiscima i pretnjama sankcijama, navodeći da su visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i njegovi prethodnici, "zlotvori prema Srbima".

Dodik je kazao da je lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović juče u Sarajevu pokazao "izliv mržnje" prema Srbiji, njenom predsedniku Aleksandru Vučiću i RS, srpskom narodnu i njegovoj istoriji.

"Oni u Sarajevu žele da se uruši Srbija, koja im smeta jer je ekonomski jaka. Oni smatraju da, ako sklone Vučića, da bi Srbija ušla u višedecenijsku nestabilnost", ocenio je srpski član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Vučić je "čovek mira u regionu", koji podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ali takođe vodi brigu o srpskom narodu u BiH.

Predsednik Srbije, naveo je Dodik, takodje pokušava da održi dobar odnos Bošnjaka i Srba, ali to "nije dovoljno izlapeloj politici Bakira Izetbegovića".

Dodik optužio Bakira Izetbegovića da želi da sprovede "Islamsku deklaraciju", čiji je tvorac njegov otac Alija Izetbegović, s ciljem da BiH, uz podršku međunarodnog faktora, postane islamska država u kojoj Srbi i Hrvati neće imati nikakva prava.

Cilj, kako je rekao, "muslimanske politike" je i destabilizacija Srbije.

"Mi više verujemo u Srbiju nego u BiH", kazao je dalje Dodik, upućujući poruku Izetbegovićiu da Banjaluka "nikada neće biti šeher". On je ocenio da Banjaluka "više pripada Vučiću nego Izetbegoviću".

Srpski član Predsedništva BiH izneo je teške optužbe na račun pojedinih američkih diplomata i visokih predstavnika, navodeći da, kako je ocenio, rade za "muslimansku politiku", čiji je cilj destabilizacija RS.

Dodik je još kazao da on nikada nije pretio oružjem, dok s druge strane, od Izetbegovića, postoje takve pretnje, ali medjunarodni zvaničnici na to ne reaguju.

Navodeći da je Izetbegović pozvao Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega i predsednice RS Željke Cvijanović zbog neprihvatanja odluka Ustavnog suda BiH i blokade rada državnih organa, on je rekao da se poziva Tužilaštvo da procesuira njega i Cvijanovićevu, a da nikada nisu uhapšene osobe koje su napale Vućiča prilikom njegove posete Potočarima u julu 2015.

Dodik je optužio i opozicione stranke u RS, SDS i PDP, da su "izdajničke" i da su "podanici" SDA i bošnjačke politike.

"Neće nas disciplinovati. BiH je propala država i može preživeti samo ako se vrati izvornom Dejtonu", zaključio je Dodik. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas, povodom stalnih napada iz Sarajeva na Aleksandra Vučića, da je predsednik Srbije za razliku od nekih političkih lidera u BiH, čovek mira i stabilnosti u regionu, koji se ponaša državnički.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno je već nekoliko puta pokazao da želi da sačuva mir kako u Srbiji, tako i Srpskoj, pa i u regonu", poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kao veoma važno je istakao očuvanje mira u Srpskoj i ponovio da je njihov primarni cilj izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer Srpska je, kako je rekao, "više zagledana u Srbiju nego u BiH".

Izveštaj o stanju u BiH, kaže Dodik, imao je odmeren stav kojim se želi sačuvati stabilnost.

"Veoma je jasno iskazano Vučićevo opredeljenje da se deluje u funkciji sistema, ali je očito da zvanično Sarajevo želi da vodi "sećijsku politiku" i sve dobro opstruiše", naveo je Dodik.

Naglasio je da političko Sarajevo na čelu sa Bakirom Izetbegovićem pokušava da drži predavanje šta treba da radi predsednik Srbije.

"Izetbegović pokušava da se politika vodi u BiH po merilima 'Islamske deklaracije'. Bošnjacima najviše odgovara nestabilna Srbija i nejak predsednik. Treba reći i da svojatanje Banjaluke kao šeher-grada nije primereno. Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću", rekao je on, ističući da Izetbegoviću to ipak neće poći za rukom.

Dodao je da u Republici Srpskoj nema nijedan plan za secesiju, te da nije donesena nijedna odluka u tom pravcu i posvećeni su izvornom Dejtonu.

"Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton i nadležnosti. Mnogi smatraju da je BiH već propala zemlja, a u Sarajevu nisu srećni zbog toga. Ja nikada nisam pozivao na oružje kao što je to radio Izetbegović. Oni brane 'Islamsku deklaraciju' i islamsko uređenje, ali neće doživeti da se BiH dodatno militarizuje", kazao je Dodik.

Istakao je da deo međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH.

"Najsvežiji primer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili", rekao je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

Istakao je da se u BiH putem institucija kao što je Ustavni sud BiH donose odluke koje su antiustavne.

"Srpska se mora odbraniti, ovo je ključni trenutak. Ne možemo prihvatiti odluku Ustavnog suda jer je ona neustavna. Ustavnom je definisano da imovina pripada entitetima. Mi nismo izazvali ovu situaciju već neki drugi i odbacujemo napade na Republiku Srpsku", poručio je Dodik na konferenciji za novinare koju je RTRS prenosila uživo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: