Poruka Dodiku: "Postoji crvena linija preko koje se ne sme preći"

Bakir Izetbegović izjavio je danas da su aktivnosti srpskog člana Predsedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika "nasrtaj na mir u Bosni i Hercegovini".

Izvor: Beta

Sreda, 26.02.2020.

18:50

Poruka Dodiku:
EPA/ FEHIM DEMIR

"Niko neće odvojiti od BiH ni jedan njen pedalj. Upozoravamo predstavnike međunarodne zajednice, posebno OHR i Savet za implementaciju mira (PIC), kako kriza koju je izazvao Dodik ne bi otišla u nepredviđenom pravcu. Njihovo nereagovanje je ohrabrilo Dodika“, ocenio je Izetbegović.

Posle sastanka s liderima Demokratske fronte (DF) Željkom Komšićem i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem, Izetbegović je od Srbije zatražio da se "pridržava Dejtonskog sporazuma".

"Blage su i neuverljive reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada Dodik u njegovom prisutvu i pred patrijarhom SPC preti secesijom i narušavanjem teritorijalnig integriteta BiH", ocenio je Izetbegović i ukazao da to nije pretnja samo BiH, već celom regionu.

"Nećemo pristati na ucene i namere da se volja entiteta nametne celoj zemlji. Nećemo dozvoliti promenu strukture Ustavnog suda i odlazak stranih sudija", kazao je Izetbegović.

Po njegovim rečima, o tome se može razgovarati tek kad BiH "snažno krene u pravcu EU i NATO-a". Izetbegović je pozvao HDZ BiH da predloži kandidita za predsednika Federacije BiH, kako bi se deblokiralo formiranje vlasti, dodavši da se tek tada može razgovarati o promeni Izbornog zakona.

"Posledica krize je odlazak mladih iz BiH i povlačenje investitora", rekao je lider SDA. Šef DF-a Željko Komšić koji je i predsedavajući Predsedništva BiH, pozvao je Dodika da se vrati radu u institucijama, prema zakonu.

"Mora se znati dokle se može ići, nema pregovora o celovitosti BiH i državnih institucija. Treba nam sveobuhvatna reforma pravosuđa i tek posle toga možemo pričati o odlasku starnih sudija", istakao je Komšić.

Rekao je da se odluke sudova moraju sprovoditi, a "ne možete te odluke rušiti i opstruirati i to svoditi na izraz volje entiteta", rekao je Komšić.

On je ocenio da će Dodikovo političko delovanje najviše štetiti RS, jer je najviše kredita i investicija namenjeno tom entitetu.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić, koji je i ministar bezbednosti BiH, rekao je da su se lideri tri vladajuće stranke iz Federacije BiH sastali da izraze stav "patriotskih snaga u BiH" povodom političkih poteza Dodika i vlasti RS.

"Nismo to uradili da bi uplašili građane, već da bismo rekli Dodiku i politici separatizma da postoji crvena linija preko koje se ne sme preći. Posle ovih reakcija očekujemo da izvrši korekciju svojih zahteva, koje niko ne može prihvatiti", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: