Srpkinja u Italiji: Na ulici nigde nikoga, dve stvari nema ni za lek

Beograđanka Mirjana Puzović, koja već šesnaest godina živi blizu Milana kaže da zaštitnih maski nema ni za lek, kao ni sredstava za dezinfekciju ruku.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.02.2020.

19:08

Srpkinja u Italiji: Na ulici nigde nikoga, dve stvari nema ni za lek
EPA-EFE/ANDREA FASANI

Ona to izgovara sa dozom zabrinutosti iako ne živi u crvenoj zoni, gde su italijanske vlasti uvele blokadu kako bi sprečile širenje koronavirusa. Ona živi u Leku, mestu na obali jezera Komo.

„Do 1. marta, kako nam je saopšteno, zatvorena su obdaništa, škole, biblioteka, muzeji, galerije, pozorišta, bioskopi, teretane, restorani rade do 18 časova, supermarketi samo nekoliko sati dnevno. Oseća se da je atmosfera napeta, ali se trudimo se da živimo što normalnije“, kaže Mirjana Puzović za Tanjugi dodaje da su otkazane i sve sportske manifestacije, karnevali i sve druge manifestacije...

Na ulicama, kaže, skoro da nema nikoga, ali nema „opsade“ prodavnice kao u zonama koje su u karantinu.

„Moj četrnaestogodišnji sin Sergej prvo se obradovao, kao i svaki tinejdžer, što nema nastave, ali je veoma razočaran što vreme mora da provodi kod kuće, ne ide na treninge košarke, jer su i svi treninzi otkazani, nema bioskopa, okupljanja s društvom,“ priča Mirjana.

U Italiji je do sada sedam osoba umrlo od koronavirusa, a broj zaraženih premašio je 200, čime je ta zemlja postala treća država sa najvećim brojem zaraženih od koronavirusa u svetu.

Italijanske vlasti sprovode restrikcije i blokade na severu zemlje, veruje se da je u blokadi oko 100.000 ljudi, a najviše su pogođene regije Lombardija i Veneto.
Foto: Tanjug/AP/Claudio Furlan/Lapresse
Policija je danas obezbeđivala kontrolne punktove oko gradova koji su u karantinu na severu Italije, a stanovnici su se snabdeli hranom nakon što je Italija postala žarište koronavirusa u Evropi.

Hrvatska, Mađarska i Irska savetovale su svojim građanima da odlože putovanja u područja koja su pogođena virusom, a Italijani koji putuju u inostranstvo već su osetili posledice, pa je tako policija u francuskom gradu Lionu zaustavila autobus iz Milana radi zdravstvenih pregleda, a putnicima Alitalije koji su stigli na Mauricijus pretili su karantinom, preneo je AP.

Zvaničnici civilne zaštite su saopštili da je u Italiji 219 osoba zaraženo koronavirusom, dok je sedam umrlo.

To je najveći broj slučajeva izvan Azije.

Zvaničnici još nisu precizirali kako je stigla epidemija u Italiji i bore se da zadrže broj postojećih slučajeva, koji su se do danas proširili na šest regiona i naterali Austriju da privremeno obustavi železnički saobraćaj sa Italijom.

Evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides izjavila je u Briselu da su dešavanja tokom vikenda pokazala koliko brzo ova situacija može da se promeni.

"Moramo da shvatimo ovu situaciju vrlo ozbiljno, ali ne smemo da se prepustimo panici i što je još važnije, dezinformacijama", istakla je ona.

Za Italijane koji su se zabarikadirali u desetak malih gradova oko dva glavna izvora izbijanja epidemije u Lombardiji i Venetu, izgledi za naredne dve nedelje su mračni.

Irsko, mađarsko i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova danas su savetovali svojim građanima da odustanu od putovanja na sever Italije, dok je hrvatsko ministarstvo obrazovanja preporučilo da se otkažu školske eksurzije u Italiju planirane za sledeći mesec.

U Francuskoj je vlada pozvala sve koji su posetili Lombardiju ili Veneto da nose maske za lice ako izađu napolje, ograniče aktivnosti i mere temperaturu dva puta dnevno.

Francusko ministarstvo zdravlja izdalo je isto upozorenje svima koji su putovali u Kinu, Južnu Koreju, Singapur ili Makao.

U Francuskoj je zabeleženo do sada 12 slučajeva zaraženih i jedan smrtni slučaj.

U Lionu, nacionalna zdravstvena agencija saopštila je da zvaničnici "procenjuju situaciju" u vezi s autobusom u kojem se nalaze Italijani iz Milana, a koji se zaustavio u Torinu.

Agencija nije iznela detalje, niti je saopštila da li se sumnja da neko u autobusu ima virus.

Rumunski premijer Ludovik Orban rekao je da će svako ko uđe u Rumuniju iz bilo kog regiona u kome je prijavljen virus biti pod merama karantina 14 dana, ali lokalni mediji javljaju da se od putnika koji dolaze traži samo da ispune obrazac.

Strah je stigao i do Mauricijusa, koji je blokirao avion Alitalije koji je tokom noći sleteo iz Rima. Alitalija je saopštila da je putnicima iz Lombardije i Veneta rečeno da će im biti dozvoljeno da uđu u zemlju samo ako prođu karantin, iako se niko nije žalio na simptome.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da radi na pružanju "maksimalne pomoći Italijanima u avionu", a Alitalija je saopštila da radi na tome da se onima kojima je odbijen ulazak u zemlju omogući da se odmah vrate u Italiju.

Italijanske vlasti otkazale su fudbalske utakmice, mise i zatvorile škole, muzeje, pozorišta, pa čak i poznati Venecijanski karneval, dok su poslednje dve revije na Milanskoj nedelji mode predviđene za danas otkazane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: