Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu

Moskva i Ankara planiraju novu seriju konsultacija o situaciji u sirijskom Idlibu, najavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.02.2020.

16:03

Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu
EPA/ Yuri Kochetkov

"U pripremi je još jedna serija konsultacija i nadamo se da će nam pomoći da postignemo dogovor o tome na koji način može da se obezbedi da zaista postane zona deeskalacije, gde teroristi neće vladati", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, turska vojska u Idlibu razume da se u zoni deeskalacije vodi borba pritiv terorista.

"Niko se nikada nije dogovorio u okviru postignutih sporazuma između predsednika Rusije i Turske da neće biti izvođeni kontranapadi protiv terorista ukoliko pokušaju da se ponašaju na način na koji to sada čine", istakao je Lavrov.

Lavrov je naveo da je "uveren da turska vojska 'na terenu' vidi i razume to veoma dobro".

"Teroristi su više puta napadali naše pozicije i pozicije sirijskih snaga, kao i sirijske civilne objekte iz oblasti gde se nalaze turske osmatračnice", napomenuo je Lavrov.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pre dva dana izjavio da se nada da će se 5. marta sastati sa liderima Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

Erdogan je dodao da bi sastanak četvoro lidera u martu mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Situacija u pokrajini Idlib pogoršala se dramatično krajem januara kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na ekstremiste koji su prekršili primirje. U toj akciji veći deo pokrajina Alep i Idlib su oslobođeni.

Moskva je više puta izrazila podršku ovim protivterorističkim akcijama, dok je Ankara tvrdila da su vladine trupe prekršile mirovni sporazum iz Sočija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: