Automobil uleteo u masu tokom parade u Nemačkoj, više od 10 povređenih

Sivi mercedes uleteo je u masu tokom parade u centralnonemačkom gradu Folksmarsenu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

15:41

Automobil uleteo u masu tokom parade u Nemačkoj, više od 10 povređenih
Ilustracija: Depositphotos/ ia__64

Povređeno je desetak ljudi, uključujući decu, prema lokalnim izveštajima. Prema izveštaju Bilda, povređeno je više od 30 ljudi.

Incident se dogodio oko 14.30 sati tokom karnevala.

Muškarac (29) koji se nalazio na mestu vozača uhapšen je, ali i dalje nije poznat motiv napada.

Očevidac je rekao HNA da je zvučalo kao da vozač ubrzava dok se primiče masi.

Incident se dogodio manje od nedelju dana nakon što se dogodila masovna pucnjava u Hanauu u Nemačkoj.

Širom zemlje kritika rasizma

Kritika rasizma u Nemačkoj bila je danas glavna tema karnevalskih povorki na zapadu te zemlje, uzdrmane još jednim napadom ekstremnog desničara.

Karnevalske povorke u Kelnu, Diseldorfu, Majncu i drugim gradovima, poznati po nemilosrdnoj satiri, ciljali su i na Bregzit, zatim i na potencijalne kandidate za mesto vođe stranke kacelarke Angele Merkel CDU, i na američkog predsednika Donalda Trampa.

U jednoj povorci bila je figura klovna sa oznakom "Karneval - virus" koji se ruga biću "đavolskog izgleda" s natpisom "Koronavirus".

Prošle srede jedan 43-godišnji Nemac je objavio rasističku poruku na internetu zagovarajući genocid i pobio devetoro ljudi stranog porekla u Hanauu, predgrađu Frankfurta, a potom ubio svoju majku i sebe.

Bio je to poslednji u nizu napada ultradesničara u Nemačkoj zbog kojih su mnogi uperili prst u stranku Alternativa za Nemačku (AfD), smatrajući da je njena nacionalistička antiimigrantska retorika doprinela stvaranju klime za nasilje.

U Diseldorfu je u karnevalskoj povorci bila jedna gnevna lutka iz čijih usta štrči cev pištolja s natpisom "Rasizam", a uz to natpis "Od reči potiču dela" i spisak napada, uključujući i u Hanauu.

U povorci u Kelnu je jedna uplakana "dvorska luida" držala srce s natpisom "Naše srce kuca za Hanau".

Na jednim karnevalskim kolima u Diseldorfu prikazan je lider AfD u pokrajini Tiringiji Bjern Heke koji je Berlinski spomenik žrtvama nacističkog Holokausta nazvao "spomenikom sramote", pozdravlja nacistički - ukoso uvis ispruženom desnom rukom koju pridržavaju figure Hrišćansko-demokratske unije kancelarke Merkel (CDU) i Stranke slobodnih demokrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: