"Nemam ingerencije nad N1, oni su registrovani u Luksemburgu"

Olivera Zekić izjavila je da se u javnosti, posebno u opozicji, precenjuje uticaj tog tela na medije, čak i da može da utiče na rezultate izbora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2020.

07:40

Članica regulatornog tela za elektronske medije (REM) je rekla da oni koji nemaju politiku, visok rejting ili ne mogu da pobede na izborima, traže krivca, pa je tako "stvorena i fama oko REM-a".

"Glasina koja širi jednu apsolutnu laž - da REM odlučuje o tome ko će da pobedi na izborima. Sve da REM sutra bude ukinut, da ga nema, izbori će biti održani i bili bi legitimni", istakla je Zekićeva.

Dodala je da to znaju i ljudi u opoziciji, jedino što im "ne odgovara da to i priznaju, niti će".

Olivera Zekić najavila je ozbiljan monitoring izbora i da će REM nastojati da bude onaj faktor koji će na medijskom polju poboljšati izborni proces.

Ona je rekla da je gotov pravilnik o zastupljenosti stanaka na Javnom servisu RTS koji predviđa pluralizam i ravnopravni tretman svih učesnika u izbornom procesu, a privatnim televizijama biće upućene preporuke, jer, istakla je, REM nema prava da utiče na uređivačku politiku privatnih medija.

Olivera Zekić ukazala je i da mediji s nacionalnom frekvencijom nemaju obavezu da daju prostor zastupnicima bojkota izbora, ako bi to činili, ugrozili bi javni interes.

Povodom nekih zahteva u javnosti da se REM oglasi povodom emisije "Vladalac" emitovane na TV N1, u kojoj se na kritički i negativan način govori o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ona je rekla da to telo nema nikakve ingerencije nad tom televizijom, jer je ona registrovana u Luksemburgu, tako da je za nju nadležno regulatorno telo te zemlje.

Zekićeva je za "Novosti"rekla i da REM nema nikakve mehanizme za rešavanje spora među televizijskim operaterima, već da je na njima da se on reši jer nikome ne odgovara.

"U svetu postoji mogućnost gledanja svih programa, naručivanja programa drugih operatera, uz normalnu nadoknadu - platiš i gledaš šta hoćeš. Ne vidim zašto to ne bi i ovde zaživelo", zaključila je Olivera Zekić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: