Stupilo na snagu delimično primirje između SAD i talibana

U ponoć je u Avganistanu na snagu stupilo delimično primirje između SAD i Talibana, koje će otvoriti put za povlačenje američkih vojnika i postizanje sporazuma.

Izvor: B92

Subota, 22.02.2020.

13:03

Stupilo na snagu delimično primirje između SAD i talibana
Ilustracija: EPA-EFE/JALIL REZAYEE

Sporazum će, kako je najavio američki državni sekretar Majk Pompeo, biti potpisan 29. februara u Dohi.

Tokom sedmodnevnog perioda "smanjenog nasilja", neće biti izvođene velike ofanzive, prenosi BBC.

Sporazum o smanjenju nasilja rrezultat je pregovora koji su SAd i talibani vodili više od godinu dana, a u kojima nisu učestvovali predstavnici avganistanske vlade.

Predstavnici talibana saopštili su da će uoči potpisivanja sproazuma u Dohi biti stvorena "povoljna bezbednosna situacija" i izrazili nadu da će sporazum biti temelj za uspostavljanje mira širom zemlje i povlačenje stranih trupa.

Pompeo je istakao da će mirovni sporazum na kraju dovesti do trajnog prekida vatre.

"Vašington i taibani učestvovali su u pregovorima kako bi se olakšalo postizanje političkog rešenja radi okončanja sukoba u Avganistanu i smanjilo prisustvo SAD u regionu", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: