VBA nije "prisluškivala" Nedeljnik

Iz Skupštine Srbije saopšteno je da je jednoglasno usvojen izveštaj u kom je utvrđeno da prilikom nadzora Nedeljnika nije bilo nezakonitosti.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

16:36

VBA nije
Ilustracija: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Odeljenje za odnose s javnošću Skupštine Srbije saopštilo je da je Odbor za kontrolu službi bezbednosti "razmatrao i jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u VBA nad zakonitošću primene posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka, u kome je utvrđeno da prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu" protiv bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

U saopštenju se navodi da je to utvrđeno tako što je "postupajući po zahtevu Odbora Generalni inspektor službi izvršio vanredni nadzor u VBA nad primenom svih postupaka i mera za prikupljanje tajnih podataka i dokaznih radnji, čijom eventualnom primenom bi se moglo doći do sadržaja komunikacije", i da je u tom postupku utvrđeno da "prema bivšem ministru odbrane Draganu Šutanovcu i glavnom uredniku Nedeljnika Veljku Laliću, Vojno-bezbednosna agencija nije primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije".

"Prilikom ovog nadzora nije ustanovljena nezakonita primena posebnih postupaka i mera, niti bilo kakva zloupotreba u tom smislu, tj. ustanovljeno je da se mere primenjuju isključivo u skladu sa zakonom i o tome na pravilan način vode evidencije", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, povod za ovu vanrednu kontrolu bile su insinuacije koje su se pojavile u javnosti "u kojima je direktno ministar odbrane Republike Srbije (Aleksandar Vulin) optužen za nezakonito ostvarivanje uvida u elektronske komunikacije određenog medija (Nedeljnika) i bivšeg ministra odbrane (Dragana Šutanovca), koji je indirektno ukazao i na mogućnost da je ovo delo počinjeno preko VBA".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: