Zašto ćute Tači i Vljora Čitaku i kako je "Kosovo postalo plen"

Predsednik privremenih prištinskih institucija odbio je da govori o "slučaju Jamajka", piše prištinska Koha.

Izvor: Tanjug

Petak, 21.02.2020.

14:40

Zašto ćute Tači i Vljora Čitaku i kako je
Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Tači je u Prištini prisustvovao memorijalnom skupu posvećenom Šabanu Poluži, ali je, kako se navodi, uprkos insistiranju novinara, odbio da govori na temu lažne vesti da je Jamajka priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Tači je juče na Tviteru napisao da je primio obaveštenje od predstavnice Prištine u SAD Vljore Čitaku da je Jamajka priznala Kosovo, koju je, međutim, šefica diplomatije te zemlje demantovala samo nekoliko sati kasnije.

Danas je njegov kabinet saopštio da je Vljora Čitaku o tome dobila "zvanično" obaveštenje mejlom iz Jamajke.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja smatra da je ovaj slučaj posledica nedostatka koordinacije i međusobnog "takmičenja" političkih lidera u Prištini, u kojem Tači ne može da izbegne ličnu odgovornost, kao prvi koji je vest javno obelodanio.

Kusari Ljilja je na svom profilu na Fejsbuku napisala da "sučaj Jamajka" nije ništa drugo do Tačijeva hirovitost i želja da požuri i pokaže uspeh svojih aktivnosti u inostranstvu.

Tako je, navela je, Kosovo postalo plen "lažne vesti".

"Predsednik ne može da izbegne odgovornost za ovu lažnu vest, koja treba da bude primer za 'lekciju' o tome šta se može dogoditi sa zemljom ako istu politiku dosledno koristi u dijalogu sa Srbijom i paralelnoj komunikaciji sa drugim međunarodnim partnerima", navela je, između ostalog, Kusari Ljilja.

U međuvremenu, bivši premijer Ramuš Haradinaj pokušao je sebi da pripiše zasluge za priznanje Jamajke.

Pre nego što je ministarka spoljnih poslova Jamajke na tviteru demantovala vest, Haradinaj je za "Kljan Kosova" rekao da je intenzivno "radio na priznanju koje dolazi sa Jamajke" i da se očekuju još dva ili tri priznanja velikih država, ali da ne želi da ih otkrije zbog Srbije.

Na tim navodnim novim priznanjima, kako je rekao Haradinaj, radilo se godinama.

Slučajna ili namerna greška?

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala tzv. Kosovo, nakon što je dobilo usmenu potvrdu, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu.

Ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da smo dobili usmenu potvrdu, odnosno demanti Jamajke o priznavanju, što je ranije na Tviteru napisala i ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Dok Srbija čeka zvanično saopštenje iz Jamajke, u Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vljore Čitaku, na osnovu čijeg obaveštenja je Hašim Tači prvi plasirao vest o priznanju iz Kingstona, ako se, kako navode iz Samoopredeljenja, ispostavi da informacija "zaista nije tačna".

Tači je u međuvremenu posredstvom svog kabineta pustio vest da je Vljora Čitaku o priznavanju tzv. Kosova "zvanično" dobila od Jamajke.

Sama Vljora Čitaku se do podneva po ovdašnjem vremenu - još nije oglasila.

Mimo svega toga, za javnost ostaje i dilema da li je Vljora Čitaku greškom plasirala vest koja je lažna ili ništa nije bilo slučajno.

Da li je, dakle, "slučaj Jamajka" omaška koja će baciti ozbiljnu senku na njenu ličnu karijeru, da li će poslužiti Aljbinu Kurtiju kao dodatni adut protiv Tačija, koga i inače želi da istisne iz dijaloga sa Beogradom, ili vest, makar i lažna, o još jednom glasu za nezavisno Kosovo treba da ohrabri najavljenu kampanju Tirane i Prištine za nova priznavanja?

Ovu dilemu otvara činjenica da je Vljora Čitaku, koja važi za Tačijevu "perjanicu" u Njujorku, jedan od najumešnijih i najsrčanijih promotera interesa Prištine i "gorući borac" za prištinsku stvar na društevnim mrežama, kao i u dijalogu sa srpskim zvaničnicima.

O uticaju i umešnosti Vljore Čitaku govori niz primera njene borbe u UN protiv Beograda, najčešće "bez rukavica".

Tako je u junu prošle godine, u UN, izgovorila da je "Srbija kolonizovala Kosovo", što je izazvalo Dačićevu reakciju, ali se Vljora Čitaku potrudila da od toga napravi skandal, na sav glas objavljujući kako je Dačić, po završetku sednice, verbalno napao, jer je vikao na nju.

Veštinu da svaki povod iskoristi za kampanju protiv Beograda pokazala je i kada je izjavu srpske premijerka Ane Brnabić da u institucijama Prištine sede bivši borci OVK, "ljudi iz šume", iskoristila da pokrene kampanju na mrežama, pripisujući Srbiji da ponižava Albance.

Tačiju je jedan od najboljih saradnika.

U Prištini je zato zovu Tačijevom ljubimicom, što ni ne čudi, pošto je u njegovoj stranci DPK još od 1999. godine, gde je bila portparolka, savetnica za medije i odnose sa međunarodnom zajednicom, potom poslanica, pa čak i ministarka spoljnih poslova.

Pre nego što je ušla u politiku, Vljora Čitaku je bila novinarka, a radila je i kao prevodilac za zapadne medije tokom sukoba na KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: