Velika prognoza za proleće: Biće svega

Najpoznatiji svetski meteorološki servis Akuveder (AccuWeather) objavio je prognozu za proleće za celu Evropu.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

19:50

Velika prognoza za proleće: Biće svega
Ilustracija: Depositphotos/jctabb

Kako pokazuje prognoza, nastaviće se toplo vreme sa temperaturama iznad proseka u većem delu Evrope, iako nas očekuju i razdoblja ekstremnih vremenskih uslova i oluja.

Periodi olujnog nevremena naći će se u kartama mnogih evropskih zemalja od marta do maja.

Očekuje se da jaki vetrovi neće biti glavna briga ovog proleća, jer se olujna trasa pomera dalje prema severu. Snažni udari vetra očekuju se, najpre, u Irskoj i severnim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon zime koja nije uspela da održi kontinuitet hladnog vremena, proleće će nastaviti sa istim trendom širom Evrope.

Česte visoke temperature biće praćene obilnom sunčevom svetlošću, što će omogućiti ljudima da provedu više vremena napolju nego poslednjih godina. Međutim, to će sa sobom doneti nove probleme.

"Oni koji provode vreme napolju moraće da izdrže rani početak sezone alergija, jer produžena toplota uzrokuje rano pupoljenje i porast koncentracije polena u vazduhu", rekao je za Akuveder meteorolog Tiler Rois.

Poljoprivreda može da ima koristi i od toplog i pretežno suvog vremena, jer će poljoprivrednici moći da sade useve brže nego inače.

Topli periodi će u nekim zemljama, prema najavi, prerasti u neprijatnu vrelinu i pre početka leta.

Šta očekuje Balkan?

Jedan od retkih delova Evrope koji će imati normalne ili malo povišene količine padavina tokom proleća je Balkan, piše Akuveder.

Najkišovitiji deo proleća očekuje se tokom marta i početkom aprila, kada će na ovom području biti mnogo oluja koje će doneti velike količine padavina i dovesti do mogućnosti poplava.

"Lokalne poplave stvaraće probleme, ali sve u svemu obilne kiše biće dobrodošle uoči letnih meseci koji će verovatno biti sušniji od proseka", napominje se u prognozi.

Tokom aprila je u najvišim delovima moguć i sneg, koji bi mogao dovesti do poremećaja u saobraćaju širom regiona.

Ovo područje će zahvatiti i oluje. Vrlo verovatno će se stvarati vrlo jake grmljavinske oluje, napominju meteorolozi Akuvedera.

"Postoji opasnost od poplava i razornih vetrova", dodaje se.

Krajem proleća, u maju, očekuje se mirnije i sušnije vreme sa visokim temperaturama iznad proseka od Italije pa sve do Rumunije i Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: