Vijore se turske zastave, puca se na sve strane: Skandal u Nemačkoj zbog rasističke bojanke FOTO

Policija u zapadnoj Nemačkoj pokrenula je istragu protiv grupe krajnje desnih političara zbog optužbi da su distribuirali rasističku bojanku.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

19:27

Vijore se turske zastave, puca se na sve strane: Skandal u Nemačkoj zbog rasističke bojanke FOTO
Getty Images/Hulton Archive

Regionalna frakcija stranke Alternativa za Nemačku (AfD) navodno je knjige delila na događaju u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, javlja BBC.

Na spornim ilustracijama prikazane su karikature muškaraca koji dižu puške uvis pod turskom zastavom i žena koje nose marame u bazenu.

Na jednoj ilustraciji vidi se nož zlokobno okrenut prema ljudima u bazenu.

Policija je saopštila da je grupa optužena za podstrekivanje, ali je parlamentarna grupa AfD odbacila kritike na račun knjige kao "napade na slobodu umetnosti i satire". AfD, najvećoj nemačkoj opozicionoj stranci, poslednjih godina naglo je porasla popularnost, ali je često osuđivana u javnosti zbog svojih ekstremnih pogleda na imigraciju, slobodu govora i štampe.

"Iskreno se izvinjavamo"

Stranka krajnje desnice saopštila je da je napravila "grešku" zbog deljenja bojanki koje sadrže ksenofobične slike.

Alternativa za Nemačku (AfD) se izvinila nakon što se suočila sa burnim reakcijama zbog naručivanja knjige, koja sadrži crteže muškaraca koji drže puške i mašu turskim zastavama.

U saopštenju koje je poslato Dojče veleu, stranka AfD u zapadnoj državi Severna Rajna-Vestfalija (NRV) saopštila je da želi da se "iskreno izvini" zbog incidenta.

"Iako je većina crteža bila neupitna i u skladu sa zadatkom projekta, na žalost, bilo je i nekoliko onih koji definitivno nisu u redu i očigledno ne predstavljaju verovanja parlamentarne grupe", kaže se u saopštenju.

AfD je saopštila i da je, iako su naručili bojanku, vest "prerano objavljena".

Iako je u početku branio projekat, Markus Vagner, šef državne parlamentarne grupe AfD-a u NRV-u, je povukao svoju prethodnu procenu.

"Procena koju sam dao juče bila je greška. Knjiga nije trebalo da bude objavljena u ovom obliku", rekao je Vagner u izjavi.

Kako podseća Dojče vele, ta stranka je ranije branila projekat rekavši da je kritika bila "napad na umetničku i satiričnu slobodu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: