Ambasada Ukrajine: Šest godina od "oružane agresije" na Krim

Ukrajinska ambasada u Srbiji saopštila je da je prošlo šest godina od početka sukoba koji oni nazivaju "agresijom ruske vojske na Krimu".

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.02.2020.

13:36

Ambasada Ukrajine: Šest godina od
Ilustracija: Depositphotos/ hope-designer

Ambasada Ukrajine tvrdi da su 20. februara 2014. godine zabeleženi "prvi prekršaji" kada su vojnici Ruske Federacije, navode, prešli granicu u oblasti Kerčkog moreuza i kada su "iskoristili" svoje vojne formacije na Krimu za blokiranje ukrajinskih vojnih jedinica.

U saopštenju ambasada tvrdi da su potom, noću 27. februara, ruski specijalci zauzeli zgradu Vrhovne rade i Vlade Autnomne Republike Krim.

Ono što Ukrajinci nazivaju "takozvanim referendumom" usledilo je 16. marta te godine, a dva dana kasnije proglašeno je prisajedinjenje Krima Ruskoj Federaciji.

Ukrajinska ambasada, ovim povodom, ponovo traži od Ruske Federacije da odmah vrati, kako kažu, "okupirane teritorije" Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja pod kontrolu Ukrajine, da isplati svu odštetu učinjenu tokom, kako je nazivaju, oružane agresije, da pozove na krivičnu odgovornost i da kazni sva lica koja su odgovorna za planiranje, pripremu, započinjanje i ostvarivanje "agresije protiv Ukrajine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: