Stigao odgovor Rusije: To je najgori mogući scenario

Turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila bi najgori mogući scenario, saopštio je danas Kremlj.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.02.2020.

13:01

Stigao odgovor Rusije: To je najgori mogući scenario
Ilustracija: Getty images/Alexander Aksakov

Moskva se snažno protivi takvoj operaciji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Rusija i Ankara ostaju u kontaktu da bi pokušale da spreče dalju eskalaciju tenzija u Idlibu, preneo je Rojters.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da su razgovori sa Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona "bez obzira na cenu", čak i dok se razgovori nastavljaju sa Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin najavio je juče da će Turska rasporediti još trupa u sirijskoj provinciji Idlib i da će se osvetiti za napad vladinih snaga, dok Ankara nastavlja razgovore sa Moskvom o situaciji u Siriji.

On je rekao da će Turska nastaviti da šalje trupe u Idlib kako bi obezbedila sigurnost civilima i celom regionu.

Nastavljaju se vojni napadi na sirijske i ruske snage

Tokom pregovora u Moskvi, Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskom pokrajinom Idlib, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su se snage sirijske vlade, koje sprovode ofanzivu u Idlibu, pridržavale prethodnih sporazuma o Idlibu, ali da su reagovale na provokacije, prenosi Rojters.

On je upozorio da se nastavljaju vojni napadi na sirijske i ruske snage u Idlibu.

Lavrov je dodao da Moskva podržava akcije sirijske vojske, koja odgovaraju na "neprihvatljive provokacije u Idlibu", dodaje TAS. Lavrov je rekao da Rusija nije imala nikakve zahteve tokom bilateralnih pregovora sa Turskom, koji su održani 17. i 18. februara u Moskvi u vezi sa regulisanjem situacije u Idlibu.

"Što se tiče ishoda pregovora između Rusije i Turske u Moskvi juče i prekjuče, nismo došli do zaključka o tome kako se pridržavati dogovora (ruskog predsednika Vladimira) Putina i (turskog predsednika Redžepa Tajipa) Erdogana o Idlibu. Nismo imali nikakve zahteve. Mislimo da moramo da primenimo sporazume koje su postigli naši lideri", rekao je Lavrov govoreći o ishodima razgovora sa kolegom iz Jordana Ajmanom Safadijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: