Srbi odbili da napuste kruzer na kom raste broj obolelih

Dvoje srpskih državljana, koji se nalaze na kruzeru Dajmond prinses u Jokohami, neće se u Srbiju vratiti avionom Vlade Italije, izjavio Dačić.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

12:26

Srbi odbili da napuste kruzer na kom raste broj obolelih
Foto: Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Prema rečima ministra spoljnih poslova Srbije, oni su odlučili da se nakon okončanja karantina u zemlju vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije "Prinses kruzis".

Dačić je naveo da je ministarstvo upoznalo dvoje srpskih državljana s mogućnošću evakuacije specijalnim letom organizovanom od Italije, kao i uslovima i načinu pod kojim bi ova evakuacija bila organizovana.

"I pored toga, srpski državljani su doneli odluku da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije Prinses kruzers", naveo je Dačić i dodao da oni još čekaju rezultate medicinskih testova.

Vlada Italije u toku noći je uputila avion u Japan, a ministar spoljnih poslova te zemlje ponudio je da se tim letom vrate i dvoje srpskih državljana koji se danima nalazi u karantinu zbog koronavirusa u japanskoj luci Jokohama.

Kada je reč o 12 državljana Srbije, koji su članovi posade na brodu "Dajmond prinses", petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na koronavirus dobili su potvrdu da su negativni.

"Bez obzira na to što među njima nema zaraženih koronavirusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod", naveo je Dačić.

On kaže da je, prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testirane osobe na brodu "Dajmond prinses", do sada registrovano 542 pozitivna, od čega je 254 asimptomatična slučaja.

Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već danas, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.

Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu i pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima, kako putnicima tako i članovima posade, kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda.

Na kruzeru "Dajmond prinses", koji se nalazi u karantinu od 5. februara, nalazilo se 3.700 putnika, među njima i 14 srpskih državljana, od kojih su 12 članovi posade. posade.

Prema najnovijim informacijama japanskog Ministarstva zdravlja potvrđeno je još 79 novih slučajeva oboljevanja od koronavirusa na kruzeru, čime se broj obolelih popeo na 621.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: