"Kvinta rizikuje haos u BiH"

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling istakao je da bi međunarodna zajednica, predvođena zemljama Kvinte, trebalo odmah da reguje u slučaju BiH.

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

22:12

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling smatra da bi ambasadori zemalja Kvinte, SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije, trebalo odmah da sa okupe i donesu odgovarajuće mere, kojima bi izvršili pritisak da NSRS povuče usvojene zaključke u vezi sa učešćem predstavnia RS u zajedničkim institucijama BiH.

"Mislim da je konačno potrebna odlučna i efikasna reakcija. Uvek sam upozoravao da (Milorad) Dodik ozbiljno misli u vezi s onim što izjavljuje i da se to ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo. Ovi zaključci NSRS-a su rezultat toga što se nije ranije reagovalo kada je Dodik donosio neke slične zaključke", kaže ovaj nemački političar za sarajevski portal Klix.

On tvrdi da se sinoć usvojenim zaključcima NSRS derogiraju država i Ustav BiH.

Upitan kako bi trebalo da izgleda reakcija međunarodne zajednice, Švarc Šiling kaže da su mehanizmi poznati.

"Amerika je već demonstriala kako to ide uvodeći sankcije kada je reč o Dodiku koji je na 'crnoj listi'. Nažalost EU ga pušta da radi šta hoće. Ali sada je zaista za očekivati da se odlučno postavi prema RS, prema NSRS-u, da povuče ove zaključke. Oni se kao takvi ne smeju tolerisati. Inače, imaće početak haosa s još opasnijim razvojem događaja u BiH", kaže on.

Prema njegovim rečima, OHR, pravno gledajući, može i sam da reaguje, ali uzimajući u obzir okolnosti i razvoj događaja, to bi morao učiniti Upravni odbor Veća za implementaciju mira (PIC).

NSRS je sinoć usvojila zaključke prema kojima, između ostalog, obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

Takođe, obavezuju se sve institucije RS da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: