Prelomni trenutak u Republici Srpskoj: "Prošlo je vreme štapa i šargarepe"

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Dragan Kalinić ocenio je da današnja posebna sednica parlamenta Republike Srpske predstavlja prelomni trenutak.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

10:36

Prelomni trenutak u Republici Srpskoj:
Ilustracija: Depositphotos/Tuomas_Lehtinen

Kalinić je istakao da ga ovo podseća na vreme pre 30 godina kada su Srbi jedinstveno, bez obzira na različitu partijsku pripadnost, doneli istorijsku odluku o osnivanju Republike Srpske.

"To je, pored ostalog, bio i naš demokratski i hrabar odgovor na nadglasavanje i osporavanje ravnopravnosti srpskog naroda u tadašnjoj BiH i verujem da će i sutra u parlamentu Srpske biti iskazano jedinstvo“, rekao je Kalinić.

Kalinić je izjavio da je današnja posebna sednica samo prvi legalan i legitiman odgovor pre bilo kojeg drugog poteza, uključujući i referendum, na ugrožavanje integriteta Srpske nakon kontroverzne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu.

„Ne sumnjam da će sednica pokazati jedinstvo narodnih predstavnika vlasti i opozicije i neće ostaviti prostora nikome ko osporava naše suvereno pravo na slobodu i ravnopravnost u BiH“, istakao je Kalinić, prenosi Sputnjik.

On je naglasio da bi političko Sarajevo, ali još više neki delovi međunarodne zajednice, nakon toliko godina, trebalo da se zapitaju zašto su u BiH u tolikoj meri nezadovoljni i Srbi i Hrvati i zašto BiH nije dovoljno komforna za ova dva konstitutivna naroda.

Kalinić je konstatovao da je prošlo vreme „štapa i šargarepe“, te da bi zbog osporavanja prava Republike Srpske na imovinu trebalo ići i do Suda u Strazburu.

"Dokle god se ne pokaže iskrena volja svih za strukturnim promenama u nekim institucijama, a pre svega u Ustavnom sudu BiH, i dok povratak izvornom Dejtonu ne bude jedini put u izvesnu budućnost BiH ne preostaje ništa drugo nego da Republika Srpska iskoristi sva politička, pravna i demokratska sredstva u odbrani svog integriteta“, ocenio je Kalinić.

On je rekao da sadašnja „politika aktivne pasivnosti“ srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH nije opstrukcija ili nekakav nesuvisli bojkot BiH, već jedini racionalan odgovor na političko slepilo dela međunarodne zajednice i bošnjačkog faktora i tako će biti do daljeg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: