Sulejmanijeva statua "pruža ruku" u pravcu Izraela VIDEO

Ogromna statua iranskog komandanta Kasema Solejmanija ubijenog u američkom udaru iz vazduha u januaru postavljena je na jugu Libana, kraj granice Izraela.

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2020.

16:24

Sulejmanijeva statua
Ilustracija: EPA-EFE/ MURTAJA LATEEF

Statuu tog komandanta elitne jedinice Kuds u selu Marun al Ras postavili su članovi šiitske ekstremističke organizacije Hezbolah koja ima podršku Irana.

Ona je na vrhu spomenika napravljenog da bude deo takozvanog "muzeja otpora".

Solejmanijeva figura pruža ruku u pravcu izraelske teritorije, što se smatra aluzijom na plan Hezbolaha da preuzme kontrolu nad područjem Galilije na severu Izraela i ključnu ulogu jedinice Kuds u pripremama te organizacije za potencijalni sukob sa jevrejskom državom, navode izraelski mediji.

Na video snimku postavljenom na društvenim mrežama vide se članovi Hezbolaha kako se raduju otkrivanju statue pored koje je palestinska zastava.

Solejmaniji je komandovao jedinicom Kuds Iranske islamske revolucionarne garde i nadgledao iranske vojne operacije u Iraku i Siriji.

On i još osmoro ljudi ubijeno je 3. januara u udaru drona kraj badgadskog međunarodnog aerodroma.

Saudijski medij Al Arabija na engleskom jeziku objavio je da su se povodom 40 dana Solejemnijevog ubistva pojavile njegove fotografije u Italiji.

Grupa Fronte Europeo per la Sirija koja podržava predsednika Sirije Bašara Asada je rekla da je postavila postere u čast Solejmaniju, prenela je iranska novinska agencija Fars.

Posteri su postavljeni u nekoliko gradova, uključujući Rim i Milano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: