Uhapšeno 12 pripadnika radikalne desnice

U Nemačkoj je zbog osnivanja terorističke organizacije koja je planirala da destabilizuje i ruši ustavni poredak, uhapšeno 12 pripadnika radikalne desnice.

Izvor: B92

Nedelja, 16.02.2020.

16:07

Uhapšeno 12 pripadnika radikalne desnice
Ilustracija: Depositphotos/ stevanovicigor

"Cilj desničarske terorističke organizacije je bio slabljenje i konačno rušenje državnog i društvenog poretka SR Nemačke. U tu svrhu napadima na političare, izbeglice i gradjane muslimanske veroispovesti želeli su ;da izazovu situaciju sličnu gradjanskom ratu", saopštilo je Savezno državno tužilaštvo u Karlsrueu.

Prilikom hapšenja kod njih su nađeni oružje i veća količina zabranjenog propagandnog materijala.

Sva dvanaestorica su nemački državljani. Uhapšeni su u petak u šest nemačkih saveznih država, a jedan je u bekstvu.

Nemački mediji pišu da je već neko vreme praćena ta radikalno desničarska grupa, a jedan od njenih koordinatora je već bio poznat policiji kao nasilni desničar te je bio pod stalnom prismotrom.

Praćena je njihova komunikacija putem interneta i mobilnih telefona. List "Velt am zontag", pozivajući se na istragu, piše da se grupa zvala "Tvrdo jezgro" (Der harte Kern") i negovala bliski kontakt s drugim radikalno desničarskim grupacijama poput "Sinova Odina" (po germanskom bogu rata Odinu) koja je 2015. u Finskoj organizovala oružane akcije "radi zaštite domaćeg stanovništva" od dolaska izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: