Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu VIDEO

"Ne možete da vređate Srbiju, vi ne predstavljate državu", rekao je predsednik Aleksandar Vučić kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju

Izvor: Tanjug

Petak, 14.02.2020.

18:59

Vučić Kurtiju: Ne možete da vređate Srbiju, ne predstavljate državu VIDEO
Foto: Instagram/ buducnostav

Kurti je na panelu u Minhenu kritikovao "mini šengen" i, kako pišu mediji, rekao da "Srbiju treba osloboditi Kosova".

Kako list "Kurir" navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je Kurti rekao da će Priština uvesti Srbiji recipročne mere, na šta mu je predsednik Srbije odgovorio:

"Ne možete da vređate Srbiju".

Vučić je, obraćajući se Kurtiju, dodao:

"Ne predstavljate državu. Pola sveta, članica Ujedinjenih nacija nije vas priznalo, a ako pričamo o teritoriji čak i više. Ako nastavite sa uvredama, ok je. Mi ćemo uraditi sve da se održi mir i stabilnost, nećete nas isprovocirati. Ponižavanjem naših napora oko mini Šengena... ja vas ne razumem", rekao je srpski predsednik, kako ga citira list, i konstatovao da je ta inicijativa za Kurtija "veliki izazov".

On je dodao i da Kurti, ako razmišlja o merama reciprociteta, treba da pročita Briselski sporazum.

"Tu piše da morate da formirate Zajednicu srpskih opština. To vam je jedina obaveza bila i ništa niste uradili", rekao je Vučić, na šta Kurti, kako navodi Kurir, nije odgovarao.

Panel o Zapadnom Balkanu inače održava se iza zatvorenih vrata.

Za okruglim stolom je i kosovski predsednik Hašim Tači, kojem Kurti osporava legitimitet za dijalog sa Beogradom.

"Bilo je žestoko"

Predsednik Srbije preneo je novinarima da je na panelu o bezbednosti Zapadnog Balkana u Minhenu, gde se prvi put susreo sa Aljbinom Kurtijem, bila žestoka debata i da je na najbolji način branio interese Srbije i srpskog naroda.

"Bilo je žestoko. Ne mogu da iznosim deltalje. Borio sam se za interese Srbije i srpski narod, što je moj posao. Govorio sam istinu i ponosan sam na to", rekao je Vučić za RTS.

Vučić ističe da je na "nečije" potcenjivačke tvrdnje odgovarao štiteći na najbolji mogući način interese Sbrije. "Uložio sam svo svoje znanje, energiju i entuzijazam", naglasio je Vučić.

Istakao je, takođe, da je i taj panel pokazao da će biti mnogo problem sa kojima ćemo morati da se suočimo, zbog neodgovornosti pojedinih predstavnika Prišitne, mada stepen njihove neodgovornosti može dati neku vrstu prednosti našoj strani. Strategije se držimo, taktiku ćemo još bolje da spremimo, jer sada znamo sa kim imamo posla. Prosto je, kaže, neverovatno "u kom filmu neki ljudi žive", pa ih je potrebno vratiti u realnost.

Kaže da su panelu prisustvovali mnogi važni predstavnici iz sveta i Evrope, među kojima su bili i Riker i Vizner, kao i svi iz regiona. Panel na temu "Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana“ održam je u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, po pravilima četam hausa, što znači da je zatvoren za javnost.

Sastanku je prisustvovao i albanski premijer Edi Rama.

Uz tri albanska predstavnika panel može biti žustriji nego prošle godine, konstatovali su ranije danas novinari u razgovoru sa predsednikom Vučićem, a on je uzvratio da je naša strategija jasna, a da će, uz bogato iskustvo, primeniti taktiku koja će rezultirati najboljim ishodom.

Na Instagramu na profilu "Budućnost Srbije AV' objavljene su dve fotografije sa tog skupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: