Predsednik Nemačke "osuo paljbu" po Americi i Rusiji

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je američku administraciju zato što, izgleda, odbacuje čak i ideju o međunarodnoj zajednici.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

16:41

Predsednik Nemačke
EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Štajnmajer, inače bivši ministar spoljnih poslova, nezavisan je od vlade kancelarke Angele Merkel i ima moralni autoritet, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna, preneo je AP.

On je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji prigovorio na sve destruktivniju dinamiku u globalnoj politici.

"Iz godine u godinu smo dalje od cilja međunarodne saradnje u stvaranju mirnijeg sveta", rekao je Štajnmajer.

On je rekao da ideja o konkurenciji velikih sila trenutno dominira ne samo strateškim dokumentima našeg vremena, već označava i novu realnost širom sveta.

Kritikovao je Rusiju zbog toga što je u Evropi ponovo stvorila, kako je rekao, vojnu silu i promenu granica silom.

Štajnmajer je rekao i da Kina "međunarodno pravo prihvata samo selektivno, kad to nije u suprotnosti sa njenim interesima''.

"A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Američke Države, pod trenutnom vladom odbacuju čak i ideju o međunarodnoj zajednici", rekao je predsednik Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: