Američka ambasada reagovala povodom odluke Republike Srpske

Ambasada SAD u Sarajevu reagovala je povodom odluke Republike Srpske.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.02.2020.

16:28

Američka ambasada reagovala povodom odluke Republike Srpske
EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Povodom odluke Republike Srpske da ubuduće ne sarađuje u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok ne bude donesen novi Zakon o Ustavnom sudu, u kojem ne bilo bilo stranaca, reagovala je Američka ambasada u Sarajevu pozivom, kako se navodi, svim stranama da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne obaveze.

Komentarišući tu odluku predstavnika Republike Srpske da će na nivou Bosne i Hercegovine obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, iz Ambasade su kazali za Fenu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje.

"Tek treba čuti celovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banjaluci. Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi", naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Srpski član Predsedništva BiH,Miolorad Dodik izjavio je ranije danas da će u ponedeljak o odluci Ustavnog suda biti reči na posebnoj sednici Narodne skupštine RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: