Čemu služe izjave o poginulima

Predsednik Srpskog građanskog veća BiH Mirko Pejanović ocenio je izjavu o stradanju Srba u Sarajevu kao provokaciju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.03.2005.

10:38

Default images

"Izjava premijera Republike Srpske Pere Bukejlovića o stradanju Srba u Sarajevu je, najblaže uzev, politička provokacija sračunata na skretanje pažnje sa odgovornosti i premijera i Vlade RS za nehapšenje Karadžića i Mladića", izjavio je Pejanović za "Dnevni avaz".

Pero Bukejlović je u petak na Palama na konferenciji "Istinom do pravde" rekao da je u Sarajevu tokom rata počinjen genocid nad Srbima. "Poređenje stradanja Srba u Sarajevu s genocidom u Srebrenici ravno je političkom slepilu i niko ne može zbog trenutnih političkih potreba, menjati niti prekrajati istinu", rekao je on.

"U Sarajevu, u četvorogodišnjoj opsadi, jeste bilo stradanja svih Sarajlija. Ljudi su patili i umirali od gladi, zime, ubijani su granatama. Među 12.000 stradalih Sarajlija, koliko je zabeleženo u minulom ratu, najmanje jedna četvrtina su bili pripadnici srpskog naroda ili onih koji su imali etničko srpsko poreklo. Predsedništvo BiH i tadašnji štab Armije BiH sproveli su niz mera koje su 1993. dovele i do likvidacije komandanta Armije BiH Mušana Topalovića, a pripadnici njegove jedinice koji su počinili zločine prema civilima završili su na sudu. Posle tih mera, u Sarajevu su svi, pa i Srbi, imali jednaku zaštitu ljudskih prava i bezbednosti", kaže Pejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: