Sumnja na koronavirus u Prištini

U Univerzitetski klinički centar u Prištini primljen je pacijent za koga se sumnja da je zaražen korona virusom, javlja Koha.

Izvor: B92

Subota, 08.02.2020.

21:31

Sumnja na koronavirus u Prištini
Ilustracija: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Kako navodi list, on se nalazi na Klinici za infektivne bolesti.

Koha navodi da bi povodom ovog slučaja uskoro trebalo da se oglase i nadležni iz kliničkog centra.

Sumnja da je Britanka zaražena

Univerzitetski klinički centar u Prištini potvrdio je da je na kliniku za zarazne bolesti primljena pacijentkinja koja može biti pogođena koronavirusom.

Kako navode prištinski mediji, lekari KC kažu da je u pitanju strana državljanka koja radi na Kosovu, a Koha navodi da je osoba iz Britanije.

Lekari su rekli da je pacijentkinja, nakon kašlja, otišla u bolnicu na pregled.

Bila je odsela u skijaškom centru van Kosova, gde je saznala da se za neke ljude sumnja da su bili zaraženi koronavirusom.

Kako navodi Gazeta ekspres, lekari su rekli da su joj testovi odmah bili urađeni, a da se njihov rezultat očekuje oko ponoći.

Rezultat će pokazati da li je pacijent pogođen koronavirusom, rekli su lekari.

"Čim smo dobili prve informacije, uzorci su odmah poslati u laboratoriju. Medutim, za pacijenta koji leži, preduzimaju se svi izolacioni postupci ako je pozitivna na koronavirus. U ponoć će biti poznat ishod analiza", rekao je lekar Naser Ramadani iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova (NIPHK).

O ovom slučaju govorio je i ministar zdravlja Arben Vitija.

Ministar zdravlja Arben Vitia rekao je na konferenciji za novinare da simptomi ne ukazuju na virus.

Reč je o stranoj državljanki koja je boravila na skijalištu sa još petoro ljudi za koje se sumnja da su bili zaraženi koronavirusom, rekao je Vitija.

"Pacijentkinja nema izražene simptome"

Ministar zdravlja Arben Vitja rekao je na konferenciji za novinare da žena koja je smeštena na Klinici za infektivne bolesti u Prištini sem blagog kašlja ne pokazuje druge simptome koji bi mogli ukazivati na koronavirus.

"Nakon što je pročitala da je zaraženo pet osoba, počela je da ima blagi kašalj, ali bez groznice i drugih simptoma, uznemirila se i došla na Infektivnu kliniku da proveri i rezultati se čekaju", rekao je Vitja.

Vitja smatra i da nije verovatno da će rezultat biti pozitivan, kao i da nema razloga za paniku, prenosi Koha.

Oko ponoći rezultati

Direktor Klinike za infektivne bolesti u Prištini Naser Ramadani rekao je da se veceras oko ponoći očekuju rezultati za državljanku Velike Britanije, za koju postoji sumnja da je obolela od koronavirusa.

"S obzirom na to da su to informacije iz prve ruke, uzorci su odmah poslati u laboratoriju nacionalnog instituta. Timovi su hitno pozvani, a uzorci se obrađuju“, rekao je on.

Kako prenose prištinski mediji, Ramadani je istakao da sav potreban materijal za dijagnostiku postoji u nacionalnom institutu u Prištini.

"Očekuje se da ćemo oko ponoći izaći sa rezultatima za pacijenta, preduzete su sve mere izolacije. Svi postupci preduzeti na Klinici za infektivne bolesti već su detaljno opisani u akcionom planu nacionalnog instituta koji je odobrilo ministarstvo zdravlja i zasnivaju se na svim preporukama Svetske zdravstvene organizacije", rekao je Ramadani.

"Bili smo među prvima u Evropi koji su isporučili reagense i materijale za dijagnostikovanje koronavirusa", kazao je Ramadani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: