Makron: Bregzit je istorijski alarm

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je da izlazak Velike Britanije iz EU predstavlja "istorijski alarm" koji bi trebalo da primora Uniju na poboljšanje.

Izvor: B92

Petak, 31.01.2020.

20:40

Makron: Bregzit je istorijski alarm
EPa-EFE/ Charles Platiau/ arhiva

Makron je rekao da je evropskim gradjanima "više nego ikad" potrebna ujedinjena Evropa kako bi odbranili svoje interese koje ugrožavaju SAD i Kina i da bi izašli na kraj s izazovima kao što su klimatske promene, migracije i tehnološki napredak.

"Ovaj izlazak je šok. To je istorijski alarm koji mora da se čuje u svakoj od naših zemalja, u celoj Evropi, i da nas natera na razmišljanje", kazao je Makron.

On je kritikovao "laži, preuveličavanja, pojednostavljivanja" koji su obeležili britansku kampanju za Bregzit 2016. godine.

Založio se za "jasniji evropski projekat" koji bi bio jednostavniji i relevantniji za njene građane.

"Danas je tužan dan, hajde da to ne skrivamo. Ali to je i dan koji mora da nas vodi ka tom da radimo stvari drugačije", rekao je francuski predsednik.

On je dodao da će uskoro posetiti Veliku Britaniju u nadi da će dve zemlje izgraditi nov, "što je moguće bliži" odnos.

Velika Britanija večeras u ponoć po centralnoevropskom vremenu napušta Uniju. Tada počinje period tranzicije u kojem će London pregovarati o uslovima novog odnosa s EU i njenim članicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: