Antisemitske i parole protiv B92

U Beogradu su osvanuli plakati sa pozivom da se bojkotuje B92, a grafiti su ispisani i ispred jevrejskog groblja i nekih NVO.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2005.

11:20

Default images

Na ulazu u Jevrejsko groblje prethodne noći ispisane su poruke: "Suprotstavite se cionističkoj petooktobarskoj okupaciji", "B92 jevrejska televizija", "Jevreji paraziti napolje iz Srbije", "Hoćemo slobodu, a ne jevrejski jaram" "Srbija Srbima" uz nacrtana četri ocila, kao i nacrtano B92 jednako Davidova zvezda.

Na plaktima kojima je tokom noći oblepljen centar grada je znak B92 u Davidovoj zvezdi, a ispod piše: "Bojkot zbog antisrpskog delovanja, pogubnog uticaja na srpsku omladinu, podrške nezavisnosti Kosova, podršku širenju narkomanije homoseksualizma i drugih bolesti sa zapada i podrške multirasnom novom svetskom poretku". Uz poruku "Srbija Srbima", potpisnik tih plakata je Nacionalni stroj. Slične parole ispisane su i ispred bioskopa "Reks" u Jevrejskoj ulici. 

Tokom prošle noći, ispisani su i grafiti ispred ulaza u prostorije nevladinih organizacija Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Fond za humanitarno pravo. Helsinški odbor podseća da je prethodne noći na Trgu Republike u Beogradu organizovano potpisivanje peticije "Prekinimo zaveru cutanja" u okviru kampanje protiv rastućeg antisemitizma, koju je pokrenula Grupa osam nevladinih organizacija. Ispred prostorija te NVO jutros su se pojavili grafiti "Sonja Biserko - jevrejski pion - pokorni sluga jevrejskog svetskog poretka", "Srbija, Srbima" (uz simbol četiri ocila), kao objedinjeni znaci Davidove zvezde i B92.

Matić: Narastanje fašizma

"Niko ne može da me ubedi da je neko mogao da pored policijiske stanice satima lepi plakte, a da ga neko barem ne legitimiše. Definitivo se radi o organizovanom napadu i narastanju fašizma", kaže Veran Matić, direktor B92.

B92 je i ranije bila na meta napada. Pre godinu dana, ispod reportažnih kola TV B92 u Raškoj  pronađena je ručna bomba. I pored obećanja ministra policije Dragana Jočića, slučaj nije rešen, kao ni mnogi drugi, kada su u pitanju pretnje upućene B92.

Matić se ne nada da će se sada desiti išta drugačije: "Mi cemo i sada podneti krivične prijave, ali ako bude kao i ranije niko neće biti sankcionsan".

Aca Singer: Ovo samo Srbima može da šteti

Aca Singer, predsednik Saveza  jevrejskih opština Srbije i Crne Gore, kaže da je antisemitizam u porastu u Srbiji i navodi da će tražiti da se to pitanje strožije reguliše zakonom:

"Mogu odgovorno da kažem da ovakve stvari više štete Srbima, nego nama. Pa nas ima toliko malo, verujem da niko do onih koji je pisao ovaj grafit ne poznaje nijednog Jevrejina. Nas optužuju za peti oktobar, a mi od tada imamo više problema".

Reakcije

Pojavljivanje plakata u centru Beograda s pozivom na bojkot B92, osudio je predsednik Srbije, Boris Tadić, i zatražio od nadležnih hitnu istragu o tom slučaju. Takva vrsta etiketiranja i indirektnog poziva na linč, predstavlja deo političkog folklora za koji je smatrano da je nestao sa javne scene, rekao je Tadić, a prenosi je Pres služba predsednika Srbije. Ističući da svako ima pravo da iznosi argumentovanu kritiku rada javnih glasila, Tadić je ukazao, međutim, da su apsolutno neprihvatljivi bilo kakvi pozivi na nasilje i širenje nacionalne netrpeljivosti.

Ministarstvo spoljnih poslova SCG najoštrije je osudila antisemitske i  plakate protiv B92. "Zahtevamo da nadležni organi Srbije hitno pronadju i kazne organizatore i počinioce ovog vandalskog čina", kaže se u saopštenju.

G17 plus osudio je bilo kakav pritisak na medije. "Slobodni mediji su uslov zdrave demokratije. Srbija je na putu ka Evropskoj uniji i takve pojave se ne mogu tolerisati", saopštila je ta stranka. "Moramo pokazati da smo otvoreno evropsko društvo koje je spremno da se ujedini sa drugima poštujući razlike. Ne smemo dozvoliti da pretnje, nasilje i ekstremi dominiraju javnim životom", kaže se u saopštenju G17 plus.

Demokratska stranka osuđuje pojavljivanje plakata i upozorava da je ovakvo ponašanje prema medijima nedopustivo u demokratskim društvima. DS poziva nadležne organe da u najkraćem roku otkriju ko stoji iza do sada nepoznate organizacije Nacionalni stroj, jer ovakvi plakati pozivaju na nasilje i šire nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Srpski pokret obnove ocenio je u saopštenju da su ti plakati delo antihaškog lobija i delova Državne bezbednosti. Navodeći da ti plakati otvoreno zagovaraju neslobodu štampe, antisemitizam i ksenofobiju, SPO je zatražio od vlade da hitno otkrije i kazni počinioce. "Današnje antisemitske i plakate protiv B92 predstavljaju pokušaj takozvanih patriotskih snaga da Srbe u svetu predstave kao naciste i našoj državi i narodu zatvore vrata EU, čije vrednosti i pravila te snage doživljavaju kao smrtnu opasnost za sebe", kaže se u saopštenju. "Javna promocija zločina kao nacionalne vrline, ruganje žrtvama Miloševićevog režima, fanatično klicanje po halama Beograda i Novog Sada protiv navodne svetske antisrpske zavere, doveli su i do sramote da su u prestonici nacije koja je bila među najvećim zštvama nacizma, i to zajedno sa Jevrejima, pojave nacističke plakate i parole".

Pokret "Snaga Srbije"  osuđuje pojavljivanje plakata kojima se širi verska i nacionalna mržnja i kojima se poziva na bojkot RTV B92. "PSS – Bogoljub Karić se zalaže za demokratsku i evropsku Srbiju, slobodno, profesionalno i odgovorno novinarstvo i osuđuje svaki pritisak na medije i ugrožavanje medijskih sloboda", kaže se u saopštenju. "Od nadležnih državnih institucija  zahtevamo da spreče diskriminaciju , širenje  verske i nacionalne mržnje, kao i  da se prema počiniocima takvih dela preduzmu  zakonom predviđene  mere".

Građanski savez Srbije osudio je "fašisoidne, rasističke i diskriminatorske poruke koje je tzv. organizacija Nacionalni stroj" uputila televiziji B92 i Helsinškom odboru za ljudska prava. "Etiketiranje neistomišljenika, uz javni poziv na linč, dokaz je nemoći aktuelne vlasti da se odlučno suprotstavi retrogradnim snagama na našoj političkoj sceni", saopštila je ta stranka. "GSS zahteva pokretanje hitne policijske istrage o ovom slučaju a od nadležnih državnih institucija da javno osude i sankcionišu tzv Nacionalni stroj".

Socijaldemokratska unija saopštava je da antisemitski i pronacistički plakati protiv B92 podsećaju na "ideološku pripremu ratova i nasilja za vreme Miloševićeve vladavine". "U našem društvu deluju male, ali dobro organizovane pronacističke grupe koje napadaju liberalne medije, pokušavaju da zastraše pojedine nevladine organizacije i terorišu naše društvo u celini, boreći se za nekakvu sabornost i takozvanu čistoću srpstva", saopštila je SDU.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je nadležne organe da odmah uklone ove rasističke plakate, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava da Nacionalni stroj odmah zabrani i izbriše iz registra udruženja građana, kao i sve druge organizacije koje šire rasnu, versku i nacionalnu mržnju. "Ukoliko ova organizacija, kao i slične organizacije poput Obraza, Nacionalnog fronta, Belog sveta i sličnih", Inicijativa mladih poziva MUP da organizacijama koje se pojavljuju u javnosti a nisu registrovane u skladu sa Zakonom, onemogući dalje izazivanje verske, rasne, nacionalne i svake druge netrpeljivosti. "B92 je jedina medijska kuća u Srbiji koja podržava iznošenje činjenica u vezi sa skorijom prošlošću i stvara uslove za promenu klime u društvu. Vlasti u Srbiji svojim nereagovanjem ostavljaju prostor rasističkim, antisemitskim i nacionalističkim pokretima da nesmetano šire mržnju i netrpeljivost pravdajući postojanje ovakvih pokreta 'pluralizmom i demokratijom'. Ukoliko i ova 'aktivnost' ostane nekažnjeni incident, vlasti u Srbiji pokazuju da nemaju ništa protiv homofobije, rasizma i ugrožavanja medijskih sloboda", kaže se u saopštenju.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva od nadležnih da što pre utvrde identitet lica koja su plaklatima neprimerene sadržine, usmerenim protiv B92, širili rasnu, versku i polnu mržnju. "NUNS, kao organizacija koja poštuje različita uverenja i opredeljenja, osuđuje ovakvo etiketiranje i poziva na nasilje i smatra da su svi ovi plakati odraz vremena za koje smo verovali da je ostalo iza nas. Napadači na medije, posebno one koji su u prošloj deceniji postali simbol slobodnog i nezavisnog novinarstva, ne smeju proći bez adekvatne javne osude i reakcije nadležnih, primerene ovoj vrsti krivičnih dela", kaže se u saopštenju ovog strukovnog udruženja.

Demokratska stranka Srbije sa ogorčenjem osuđuje ispoljavanje rasne, verske i ideološke diskriminacije do kojeg je protekle noći došlo u Beogradu. Ova vrsta agresivne netrpeljivosti duboko je suprotna osvedočenoj tradiciji našeg naroda. Demokratska stranka Srbije noćašnje izgrede oseća kao podmukao udarac svojim nastojanjima da, na osnovama te tradicije, doprinese integraciji naše zemlje u Evropu. Demokratska stranka Srbije sa posebnim gnušanjem osuđuje antisemitsku prirodu noćašnjih izgreda.

Vlada osudila antisemitske izgrede

Vlada Srbije najoštrije osuđuje antisemitske izgrede i napade na slobodu medija koji su se sinoć dogodili u Beogradu, kaže se u saopštenju Vlade od utorka.

Govor mržnje i vezivanje političkih i ideoloških sukoba za međunacionalne i međurasne odnose apsolutno su neprihvatljivi. Vlada Srbije smatra da su direktan antisemitski sadržaj poruka i pretnje upućene malobrojnoj j evrejskoj zajednici u Srbiji nedopustivi i da nalažu potrebu hitne i efikasne reakcije, kaže se u saopštenju.

Svesna da sramni postupci ove vrste ne predstavljaju stavove ogromne većine građana Srbije, Vlada je rešena da preduzme sve potrebne mere kako bi se počinioci otkrili i odgovarali pred zakonom. Noćašnji izgredi su direktno suprotni Vladinoj politici uspostavljanja stabilnosti, tolerancije i približavanja evropskim integracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

283 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: