"Crnogorci u Srbiji u lošijem položaju od Srba u Crnoj Gori"

Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, ali Crnogorci u Srbiji jesu, izloženi su zastrašivanju, poručuje profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Milenko Perović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.01.2020.

17:15

Ilustracija: Depositphotos/Ruletkka

"Položaj Crnogoraca danas u Srbiji je izuzetno loš i izloženi su izrazitoj netrpeljivosti i netoleranciji", tvrdi Perović, koji je predsednik Saveta za saradnju sa iseljenicima.

Perović tvrdi da Crnogorci u Srbiji danas doživljavaju, kako kaže, "talase mržnje koje su svojevremeno doživljavali Hrvati, Slovenci, Albanci, Bošnjaci".

"U poslednje vreme posebno od pripreme Zakona o slobodi veroispovesti ta netrpeljivost je doživela krešendo", naveo je Perović.

Kao ilustraciju tome on je pomenuo izjave srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koje je kvalifikovao kao "fašističke pretnje", kojima, kako je rekao, pokušava ne samo da zaplaši Crnogorce u Srbiji, već da najavi da bi im se "možda još ko zna šta moglo desiti".

"Od tih pretnji i zastrašivanja do preduzimanja konkretnih represivnih mera samo je jedan korak. Mi ne treba da živimo u iluziji da se od zastrašivanja neće napraviti taj korak dalje“, naveo je Perović.

Ovaj profesor novosadskog univerziteta tvrdi i da nema sumnje da je bezbednost Crnogoraca u Srbiji ugrožena.

Konstatacije da su ugrožena prava Srba u Crnoj Gori apsolutna su laž i to najbolje pokazuju cifre, kazao je Perović.

„Na popisu stanovništva 1991. godine Srba je u Crnoj Gori bilo devet odsto, na poslednjem popisu ih je bilo skoro 29 procenata. S druge strane Crnogoraca je u Srbiji bilo preko 160.000 danas ih je oko 38.000. Cifre same po sebi govore”, rekao je Perović.

Izgleda da su Crnogorci došli na red kao objekat mržnje u Srbiji i dodao da su Crnogorci to bili i u referendumskom procesu, što je, kako tvrdi, osetio na vlastitoj koži.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, Perović kaže da oni nikada nisu bili lošiji. Tvrdi da zvanični Beograd, koliko god tvrdi da se ne meša u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori, to permanentno radi i to na, kako kaže, "veoma naivan način".

"Iz Vlade Srbije i kabineta predsednika stižu najneshvatljivija saopštenja u kojima se pokazuje ta permanentna potreba da se Beograd hegemonistički odnosi prema Podgorici. Vladajuća politička klasa u Srbiji je duboko uverena da je nezavisna Crna Gora provizorij koji je privremenog karaktera i da Beograd ima dužnost da radi protiv Crne Gore i da je to nešto normalno. Oni dakle pokušavaju da završe normalizaciju neprijateljskog rada prema jednoj suverenoj državi što je u potpunosti neprihvatljivo", kaže Perović.

Prema profesoru Peroviću, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori se, kako je rekao, ponaša okupatorski.

"Što ona objektivno i jeste. Ja se nadam da će država Crna Gora imati snage da odoli tom pritisku kojem je izložena i da će Srpsku pravoslavnu crkvu staviti na ono mesto koje joj priopada a to je da bude samo jedna od verskih zajednica , ni manje ni više od toga“, naveo je profesor Perović.

Ovaj profesor Univerziteta u Novom Sadu tvrdi da je Srbija prežalila Kosovo, ali Crnu Goru, kaže, ne može nikako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: