Turska: Obustavljena operacija spasavanja posle zemljotresa

U Turskoj je obustavljena operacija spasavanja posle zemljotresa u petak u kojem je, prema najnovijim podacima, 41 osoba poginula.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

19:01

Turska: Obustavljena operacija spasavanja posle zemljotresa
EPA-EFE/ STR

Akcija je obustavljena pošto su pripadnici službe za vanredne situcije pronašli telo poslednje osobe za kojom se tragalo ispod ruševina zgrade.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni pogodio je u petak uveče provinciju Elazig, na oko 550 kilometara istočno od Ankare, kao i susednu Malatiju.

Više od 1.600 ljudi je povređeno, 86 je u bolnicama, ali niko nije životno ugrožen, prenosi Rojters.

Vlasti su upozorile stanovnike da ne ulaze u oštećene zgrade zbog opasnosti urušavanja i naknadnih potresa, tako da su mnogi ostali na otvorenom na temperaturi koja je jutros iznosila minus šest stepeni Celzijusovih.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je izjavio da će vlada obezbediti finansijsku pomoć za ljude čiji su domovi oštećeni.

Prema njegovim rečima, oko 1.000 privremenih kuća će biti izgrađeno, a pojedine škole i džamije se trenutno koriste kao skloništa.

Do sada je ispod ruševina spaseno 45 osoba.

Ministar za urbanizaciju Murat Kurum rekao je da su vlasti počele sa uništavanjem 22 oštećene zgrade u Elazigu, dok će do kraja godine biti završena izgradnja 2.000 novih kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: