Talibani tvrde da su oborili avion; Ubijeni agenti CIA? VIDEO

Talibani su preuzeli odgovornost za obaranje, kako tvrde, američkog aviona u provinciji Gazni, u centralnom delu Avganistana, u kojem su poginuli svi putnici.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.01.2020.

16:10

Talibani tvrde da su oborili avion; Ubijeni agenti CIA? VIDEO
Getty Images/John Moore

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid istakao je da je ta grupa odgovorna za nesreću u kojoj su svi putnici, uključujući i visoko rangirane oficire američke vojske prema njihovim navodima, poginuli na mestu pada.

"Srušio se specijalni avion sa američkim okupatorima i to u provinciji Gazni", izjavio je Mudžahid.

Ministarstvo odbrane Avganistana je saopštilo da avion ne pripada avganistanskim snagama bezbednosti, dok američke snage u Kabulu nisu komentarisale vest.

Prethodno je Asošiejted pres, pozivajući se na lokalne vlasti, javio da se srušio putnički avion kompanije Arijana erlajns.

Predstavnik lokalnih vlasti potvrdio je da su pronađena tela dva pilota, ali bez pomena o drugim žrtvama. Raša tudej prenosi da su oficiri pripadali američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji (CIA), ali da to još nije potvrđeno.

Ovu tvrdnju potvrđuje izjava novinara Tarika Gaznivala, koji je rekao da je video avion u plamenu i dodao da su tela i rep aviona veoma oštećeni, Gaznival je naveo da se avion srušio na oko 10 kilometara od američke vojne baze.

Neimenovani izvor iz američke vojske potvrdio je da je u pitanju američki avion.

"Manje od 10 osoba bilo je u avionu", rekao je izvor, dodavši da ništa ne ukazuje na to da je letelica oborena.

Na internet je postavljen snimak oborenog aviona koji pokazuje da je avion obeležen oznakama karakterističnim za američku vojsku.

Pretpostavlja se da je reč o ostacima bombardijea E-11A, američkog aviona za nadgledanje i komunikacije. Takođe, objavljena je i fotografija američkog aviona, sa serijskim brojem koji odgovara onom sa snimka. Vojska Sjedinjenih Američkih Država istražuje navode da je američki špijunski avion oboren u Avganistanu.

“Centralna komanda SAD je svesna izveštaja o padu američkog aviona u Avganistanu. Trenutno pratimo situaciju i iznećemo dodatne informacije kada to okolnosti dozvole”, izjavila je portparolka Centralne komande Bet Riorden.

Bet Riorden je odbila da komentariše tvrdnju talibana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: