Bura zbog dopisa subotičke bolnice ćirilicom: "Izrugivanje mađarskog i hrvatskog"; "Tehnička greška"

Uprava Opšte bolnice Subotice izvinila se zbog "tehničke greške" u zaglavlju dopisa, u kome je naziv institucije ispisan ćirilicom na hrvatskom i mađarskom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2020.

12:53

Bura zbog dopisa subotičke bolnice ćirilicom:
Ilustracija: Depositphotos/limpido

"Napominjemo da je reč o tehničkoj grešci prilikom kreiranja dopisa i da smo iznenađeni reakcijom i tvrdnjama da se radi se o svesnoj povredi važećih propisa", navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da Opšta bolnica Subotica poštuje sve zakonske odredbe, "pa i odredbe Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma".

"Sa žaljenjem, zato, konstatujemo da se slučaj predstavlja kao pokušaj ismevanja i izrugivanja mađarskog i hrvatskog jezika, a zapravo liči na zadiranje u politiku i prikupljanje benefita od toga. Stavljanje tehničke greške u pogrešan kontekst ne doprinosi dobroj saradnji svih institucija na teritoriji Grada Subotice", piše u saopštenju.

Subotički odbor Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) danas je najoštrije protestovao jer je direktor Opšte bolnice u tom gradu uputio jedno obaveštenje u kojem je naziv institucije ispisao na hrvatskom i mađarskom jeziku, ali koristeći ćirilično pismo.

“Zahtevamo od direktora Opšte bolnice Subotica da bez odlaganja povuče izdato saopštenje i da postupi u skladu sa važećim propisima. Očekujemo da se u budućnosti ne ponavljaju slične povrede važećih propisa, koje bi predstavljale ismevanje i izrugivanje mađarskog i hrvatskog jezika”, naveo je SVM u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su na teritoriji Subotice, a u skladu sa Statutom Grada, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi i mađarski i hrvatski jezik i njihovo pismo.

SVM je medijima poslao sporno zaglavlje obaveštenja od 24. januara ove godine.

"Skandalozno"

Predsednik Odbora za nacionalnu ravnopravnost Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je kao "skandalozan" postupak uprave Opšte bolnice u Subotici koja je u zaglavlju jednog dopisa napisala naziv te institucije ćirilicom na mađarskom i hrvatskom jeziku i zahtevao reakciju nadležnih.

"Mislim da nije dovoljno samo izvinjenje, nego i reakcija nadležnog pokrajinskog sekretara. Smena bi bila adekvatna reakcija koja bi pokazala da je pokrajinskoj administraciji stalo do nacionalne ravnopravnosti i postovanja prava svih zajednica u Vojvodini", rekao je Kostreš agenciji Beta.

Dodao je da negovanje višejezičnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti mora biti prioritet svake administracije, "ako želimo da očuvamo Vojvodinu i njene vrednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: